West-Brabant

Ontdekkingsreis langs Zeeuwse klei en Brabantse zandgronden: de ZeBra-fietsroute

Han Verbeem Han Verbeem

Voor de tweede keer in één week tijd is er een nieuwe fietsroute langs de Brabantse Wal. De route leidt bovendien langs delen van Zeeland en de Zeeuws-Brabantse koppeling biedt kansen – zeggen wethouders Dominique Hopmans (Bergen op Zoom) en Rainier Schuurbiers (Woensdrecht). Hopmans spreekt zelfs van de Brabantse Wal als de ‘gouden poort naar Zeeland’ met “een achterland vol ongekende mogelijkheden.” Steenbergen, Tholen en Reimerswaal doen ook mee aan de route. De vijf wethouders namen donderdagmiddag op de Oesterdam gezamenlijk de aftrap van de nieuwe route .

Het is de diversiteit aan landschap en gebiedscultuur die de nieuwe ZeBra-fietsroute zo aantrekkelijk maakt, zegt Schuurbiers. “Van de hoge zandgronden in Brabant tot de Zeeuwse polders met zicht op de Oosterschelde, de route heeft alles in zich.” Als wielergemeente bij uitstek werkt Woensdrecht daarom graag mee aan het toeristische van de vijf gemeenten, merkt hij lachend op.

Noordelijke route

Fietsen verbindt en het ‘rondje Oesterdam’ is nu al voor veel fietsers een bekende fietsronde. Maar de nieuwe route gaat verder, in totaal negentig kilometer langs natuur, cultuur en horeca. Er is een noordelijk deel langs onder meer Tholen, Steenbergen, Halsteren en Bergen op Zoom. Lengte: 47 kilometer. De route voert langs de historische kernen met de molens, haventjes en vestingwerken. Ook de musea zoals Markiezenhof, het AM De Jongmuseum en het Roosevelt Informatiecentrum ontbreken niet op deze routekaart – die te vinden  is bij de Thoolse informatiepunten en bij de VVV Brabantse Wal in de Gumaruskerk van Steenbergen.

Zuidelijke route

Het zuidelijke traject is 43 kilometer lang en gaat door de oostelijke polders van Reimerswaal en de stijlrand van de Brabantse Wal bij Ossendrecht. Bezienswaardigheden zijn hier onder meer het uitkijkpunt over de Westerschele bij Bath, de Rattenkaai aan de Oosterschelde bij Rilland, de Kreekraksluizen en het Schelde-Rijnkanaal, de natuurpoort bij de Volksabdij en de Shermantank. De routekaarten zijn verkrijgbaar bij Tourist Shop Yerseke en bij de VVV Brabantse Wal in het Markiezenhof.