Bergen op Zoom

Onthulling bijzondere aanwinst museum het Markiezenhof

Binnenplaats van het Markiezenhof © Nationale Beeldbank

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Op woensdag 20 november wordt in het Markiezenhof in Bergen op Zoom de nieuwe expositie ‘De Winterkoningin verscheurd vertrouwen’ geopend. Tijdens de opening wordt ook een bijzonder portret onthuld. Dit is de nieuwste aanwinst van het Markiezenhof.

Het portret is onderdeel van de nieuwe expositie ‘De Winterkoningin’ die straks te zien is de Schatkamer van het Markiezenhof. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de uiteindelijke ‘bevroren’ relatie tussen Maria Elisabeth II van den Berg, markiezin van Bergen op Zoom en de winterkoningin Elisabeth Stuart.

Hoe de vriendschap tussen de markiezin en de winterkoningin uiteindelijk heeft geleid tot rivaliteit, is terug te lezen in het ‘flipbook’, te vinden in de expositieruimte. Het flipbook is een nieuwe manier van verhalen vertellen en sluit aan bij de herinrichting van het museum.

Participatie

Het museum heeft een digitaal participatieproject in het leven geroepen om het derde onbekende portret van Henriette Francisca vorm te geven. Dit kunstwerk, in mozaïekvorm, wordt gevuld met foto’s. Bezoekers van het Markiezenhof kunnen een bijdrage leveren aan het project door een eigen foto in te sturen. Hoe meer foto’s, des te scherper het beeld.

Het insturen kan via Instagram of in de Schatkamer zelf. Je kunt je foto op Instagram tagen met #redhetportret. Voorwaarde is wel dat je account openbaar is. In de Schatkamer kun je met je eigen smartphone, door middel van een QR-code op het beeldscherm, een selfie ter plekke maken. Alle ingezonden foto’s vormen kleine tegels van één groot mozaïek en onthullen uiteindelijk het ‘geheime’ portret.

Beleving

Naast de expositieruimte bevindt zich een belevingskamer met prinsessenspullen. Maria Elisabeth II van den Berg was naast markiezin ook prinses. De kamer is speciaal ingericht voor kinderen zodat de jonge bezoekers zelf het verhaal, verkleed als prinses, kunnen beleven in het Markiezenhof.