Halsteren

Onthulling informatieborden bij Fort de Roovere markeert nieuw begin

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Fort de Roovere in Halsteren heeft er drie nieuwe informatiepanelen bij. De borden zijn vrijdagochtend officieel onthuld. De plaatsing van de informatiepanelen was de laatste actie van de Stichting Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie. Ze heft zichzelf op en draagt het stokje over aan een nieuwe club: de Stichting Vestingwerken Westelijk Noord-Brabant.

Wethouder Patrick van der Velden helpt oud-voorzitter Ans van den Berg bij de onthulling van de drie informatiepanelen. Samen halen ze de Nederlandse vlag er af. Zodat iedereen kan lezen over de geschiedenis van de West-Brabantse Waterlinie. En hoe belangrijk Fort de Roovere was bij de verdediging van Bergen op Zoom.

Het fort, inundaties en Blikvangers

Kortgeleden was Van den Berg nog voorzitter van de Stichting Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie. De stichting stopt er mee, na twintig jaar. Want het werk is klaar: de waterlinie en de forten zijn opgeknapt en in ere hersteld. Met als laatste klusje de onthulling deze vrijdagochtend. “Het zijn drie informatiepanelen over de West-Brabantse Waterlinie en dat is rond drie thema’s,” legt Van den Berg uit.

Het eerste thema is het fort zelf. “Fort De Roovere, dat was het grootste fort van de linie.” En het tweede paneel gaat over de manier van verdedigen: het onder water zetten van het gebied. “Dan hebben we over ja toch het belangrijkste instrument om ons te verdedigen tegen de vijand, de inundaties,” vertelt ze verder. En tot slot nummer drie: “Dat hebben we de titel Blikvangers gegeven en daar maken we de mensen dus hier al op attent: dat er in de omgeving van het fort gewoon nog nog andere relicten zijn waar je van kunt genieten.”

Menno van Coehoorn-erepenning

Er is niet alleen een onthulling van informatiepanelen. Want er blijkt ook een verrassing te zijn voor de oud-voorzitter: Van den Berg krijgt de erepenning van de Stichting Menno van Coehoorn. Deze stichting zorgt er voor dat Nederlandse vestingwerken behouden blijven. “Ik moet zeggen, ik ben er zeer vereerd mee. Ik bedoel, dat was absoluut onverwacht. Daar had ik geen moment aan gedacht,” reageert ze. Om meteen te benadrukken: “Ik verdien hem niet alléén. Eigenlijk is die van ons allemaal, die zich in heeft gezet voor het toch weer zichtbaar en beleefbaar maken van de West-Brabantse Waterlinie. Alleen hadden we dat nooit voor elkaar gekregen.”

Na twintig jaar is het klaar voor de Stichting Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie. De toekomst is voor een nieuwe club mensen: de Stichting Vestingwerken Westelijk Noord-Brabant. Eric Goossen is daar de voorzitter van. “We gaan met elkaar gaan afspreken ‘Wat willen we nu gaan doen? Waar ligt het eerste opdracht? Waar ligt de tweede?’ Dat is één deel,” vertelt hij over de taak van de nieuwe stichting.

Nog meer onderzoek doen naar waterlinie

Een andere taak is nog meer kennis vergaren over de waterlinie. Er is al een werkgroep begonnen met inundatie-onderzoek, dus onderzoek naar hoe gebieden verdedigd werden door stukken land onder water te zetten. En de stichting wil de archieven in duiken. “De hoeveelheid geschriften, zowel in Oud-Nederlands, als gedigitaliseerd, als van Defensie, de Raad van State, dat zijn ontiegelijke aantallen,” legt Goossen uit.

Maar voordat iedereen weer met de neus in de archieven duikt, kunnen ze nog even genieten van Fort de Roovere. Want daar zijn de herstelwerkzaamheden zo goed als klaar. “De Poterne, met de foto’s die daar gemaakt zijn, is werkelijk van een unieke schoonheid. Dat is zeer aanbevelenswaardig voor mensen om te kijken. En natuurlijk de uitkijktoren, hé.” Zelf gaan kijken? Je vindt Fort de Roovere aan de Schansbaan in Halsteren.

Lees ook: Fort de Roovere stap dichter bij voltooiing met indrukwekkende zeefdrukgravure