Bergen op Zoom

Ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning in Huis van de Wijk

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er wordt in de Bergse wijk Gageldonk-West al jaren over gesproken, maar nu gaat het er echt komen. Er komt een plaats waar bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties elkaar kunnen vinden. De gemeente en Stadlander slaan de handen ineen. Samen met zes andere partijen ontwikkelen ze ‘Huis van de Wijk’. Woensdag zijn de handtekeningen gezet.

In het Huis van de Wijk staan ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning centraal. Voor alle partners is het huis straks het centrale punt voor het werk binnen de wijk. Ook biedt het het gebouw een thuis aan initiatieven en sociaal-ondernemerschap vanuit de wijk. De gemeente Bergen op Zoom, Standlander, WijZijn Traversegroep, SDW, TWB, Amarant, GGZ WNB en Bibliotheek West-Brabant zijn de acht deelnemende partijen.

Letterlijk een huis van de wijk

Omdat het letterlijk een huis van de wijk wordt, bouwen bewoners van Gageldonk mee. Begin februari kwamen de eerste veertig bewoners bij elkaar om ideeën te delen. Daar kwamen verschillende suggesties uit, zoals samen koken, een taalklas, een leesgroep en een reparatiecafé. De partners gaan samen met de bewoners aan de slag om te kijken welke ideeën verder uitgewerkt kunnen worden.

Het Huis van de Wijk krijgt een plek op de begane grond en de eerste verdieping van de Piushof. Het appartementengebouw aan het Piusplein wordt gerenoveerd en energiezuinig gemaakt. Op de begane grond komt een grote tuinkamer. Eind 2022 start de renovatie. Het Huis van de Wijk vervangt het huidige wijkcentrum de Kastanje, dat later tegen de vlakte gaat. De verwachting is dat medio 2023 de oplevering is.