Roosendaal

Ontwerp nieuwe KPO basisschool De Saffier en De Cortendijck bekendgemaakt

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Leerlingen van de KPO basisscholen De Saffier en De Cortendijck krijgen een gloednieuwe school. Na anderhalf jaar ontwerpen is dinsdagochtend het definitieve ontwerp bekendgemaakt. Dat gebeurde in het bijzijn van de leerlingenraden van beide basisscholen.

Aan de rand van het schoolplein, langs een fietspad, is het grote bord met het ontwerp onthuld door KPO directeur Ad Paantjens en twee leden van de leerlingenraad. Onder het genot van kinderchampagne kijkt de rest van het gezelschap toe. “Wauw”, zijn de eerste reacties.

In het nieuwe kindcentrum – dat geschikt zal zijn voor kinderen van nul tot twaalf jaar – komen de twee basisscholen samen. “Dat doen we omdat we deze scholen nu al heel veel samenwerken”, legt directeur Paantjens uit. “Een aantal werknemers van KPO komen bijvoorbeeld op beide scholen. Daarom leek het ons logisch om de scholen in één gebouw onder te brengen.”

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee lagen, zodat er voldoende ruimte is voor alle kinderen. “Maar iedere school krijgt zijn eigen deel”, vervolgt Paantjens. Samen met een groep betrokkenen is hij de afgelopen anderhalf jaar door heel het land gereisd om andere nieuwbouwscholen te bezichtigen. “En zo zijn we samen met de architect tot het definitieve ontwerp gekomen.”

Nieuwe vorm van lesgeven

De directeur straalt wanneer hij vertelt over het nieuwe gebouw. “Dat is echt omdat we hierdoor straks op de manier les kunnen geven zoals wij dat willen.” Van binnen wordt het gebouw namelijk een stuk meer open. “Klassen delen ruimtes met elkaar. Groep 7 en 8 kunnen bijvoorbeeld samenwerken, maar krijgen wel in hun eigen deel de uitleg.”

Leerlingenraad

En hoe het pand van binnen aangekleed gaat worden, zal deels door de leerlingenraden bepaald worden. “Ik vind het nieuwe gebouw mooi, maar wel een beetje saai”, bekent een jongen uit groep 8. Als het aan hem ligt wordt de school van binnen dus kleurrijk aangekleed. Een meisje uit de andere groep 8 noemt de nieuwe school ”groot en mooi”. Maar hoe het er van binnen uit moet gaan zien, durft ze nog niet te zeggen.

Nu het definitieve ontwerp bekend is, wordt er hard gezocht naar de juiste aannemer. “We hopen begin volgend jaar te kunnen beginnen met de werkzaamheden”, vervolgt de KPO-directeur. “En als alles volgens plan verloopt, hopen we in de tweede helft van het volgende leerjaar in het nieuwe gebouw te kunnen trekken.”

Het ontwerp van het nieuwe kindcentrum.