West-Brabant

Onze regio heeft behoefte aan knappe koppen en gouden handen

De Roosendaalse wethouder Arwen van Gestel geeft een toelichting tijdens de netwerkbijeenkomst Stedelijke Regio West-Brabant West

De Roosendaalse wethouder Arwen van Gestel geeft een toelichting tijdens de netwerkbijeenkomst Stedelijke Regio West-Brabant West

Kitty Joachems Kitty Joachems

Zeven gemeenten bundelen de krachten. Samen willen ze het westelijk deel van West-Brabant aantrekkelijk maken en houden voor inwoners, ondernemers, bedrijven en hun medewerkers. Dat bleek afgelopen maandag tijdens de netwerkbijeenkomst van Stedelijke Regio West-Brabant West.

Het gaat om de gemeenten Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Rucphen, Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom. Samen werken ze aan een regio waar mensen kunnen studeren en waar het fijn wonen en werken is. Voorzieningen op het gebied van cultuur, sport en welzijn zorgen ervoor dat het goed toeven is in het westen van West-Brabant. Wethouders Letty Demmers uit Bergen op Zoom en Arwen van Gestel uit Roosendaal gaven in Klundert een toelichting op de huidige situatie en de plannen voor de toekomst.

Interessant gebied

Maandagavond kwam ook Anton Godschalk aan het woord. Hij werkt voor Lamb Weston. “Ons innovatielab is gevestigd in Bergen op Zoom. En dat is niet toevallig gekozen”, legt hij uit. “Deze regio is het centrum van een interessant gebied wat zich uitstrekt van Vlissingen tot Breda en van Rotterdam tot Antwerpen.” Niet alleen de A4, de A58 maar zeker ook de waterwegen maken dit gebied voor Lamb Weston extra aantrekkelijk. “Met het oog op duurzaamheid gaan we qua vervoer steeds meer over het water doen”, aldus Godschalk.

Personeel is keihard nodig

De zoektocht naar goed personeel is voor het bedrijf, net als voor veel andere bedrijven die hier gevestigd zijn, een uitdaging. “Praktisch opgeleide mensen en theoretisch opgeleide mensen hebben we keihard nodig”, aldus Godschalk. Hij benadrukt het belang van een leefbare regio. Om nu en in de toekomst goed personeel te vinden is het belangrijk dat jongeren hier kunnen studeren en ook daarna met plezier in deze regio blijven wonen.

MBO-spot

Rob Neutelings, voorzitter Raad van Bestuur van Curio onderstreept dat met name MBO-ers hard nodig zijn. Van West-Brabant een aantrekkelijke MBO-spot maken is volgens hem strategisch gezien een goede keus.

Zinvolle avond

Wethouder Arwen van Gestel spreekt een paar dagen na de bijeenkomst van een zinvolle avond. Hij erkent dat personeelsschaarste er de oorzaak van is dat we nu, meer dan ooit, een beroep doen op het MBO. Hij maakt zich wel zorgen over het aantal mensen dat daadwerkelijk het MBO-diploma haalt. “Op dit moment krijgen veel mensen bij hun eerste stage een vast contract aangeboden. We zien vaak dat na een jaar of drie het contract niet langer verlengd wordt,” zegt Van Gestel. “Dan staan mensen op straat zonder dat MBO-diploma. Dat moet anders.” Volgens Van Gestel is de leer-werkomgeving daarbij relevant. “We kunnen meer de nadruk leggen op de combinatie leren en werken. Met als doel dat studenten daadwerkelijk hun diploma halen en dàn kunnen doorstromen in het bedrijfsleven.

Nieuwe banen

“Toch blijft er ook behoefte aan HBO- en universitair geschoolde mensen”, zegt de wethouder. “In de toekomst moeten er nieuwe banen worden ingevuld bij bijvoorbeeld Bravis en Cloetta.” Het gaat volgens Van Gestel dus niet alleen om MBO-ers. “In Roosendaal spreken we liever van knappe koppen, gouden handen”, legt de wethouder uit. “Feit blijft wel dat in deze regio het MBO dominant is en de werkgelegenheid vaak georiënteerd is op MBO-krachten. Want hier werken we nou eenmaal veel met onze handen”, stelt de wethouder. “Dus we hebben zowel die knappe koppen als die gouden handen hard nodig.”

Cultuur

Wethouder Van Gestel kwam maandagavond ook tot een ander belangrijk inzicht: het belang van cultuur. “Ik wist al wel dat cultuur een belangrijke voorwaarde is om te groeien maar ik werd wel met de neus op de feiten gedrukt. Er staat niets over cultuur in de stukken die er nu liggen”, zegt hij daarover. “Dat en alle andere zaken die maandagavond besproken zijn neem ik mee naar onze gemeenteraad.”

De avond kwam tot stand in samenwerking met Samen in de Regio. De registratie van de avond werd verzorgd door ZuidWest TV. Klik hier om meer te lezen over de avond en de registratie te bekijken.