Wouw

Onzekerheid in Wouw over bouw starterswoningen waar nu oude pand De Stappen staat

Kitty Joachems Kitty Joachems

Inwoners van Wouw zagen pas geleden dat er onderhoud gepleegd werd in het oude schoolgebouw aan de Geerhoek. Ze trokken direct aan de bel bij de VLP en bij de gemeente. Want dit pand zou gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Waarom wordt er dan onderhoud gepleegd? Daarover doen inmiddels allerlei geruchten de ronde. VLP-raadslid Eric de Regt vraagt het college naar de toekomstplannen van het pand.

Begin januari verhuisden de schoolkinderen naar hun nieuwe pand. Sindsdien staat het oude pand van basisschool De Stappen leeg. Het schoolgebouw is meer dan veertig jaar oud. “Als gemeenteraad sta je dan voor de keuze renoveren of slopen en nieuwbouw plegen”, vertelt De Regt.

Woningen voor starters

De gemeenteraad koos voor het laatste. Een bewuste keuze volgens de Regt. “Ook in Wouw is er een grote vraag naar woningbouw. Er is vooral behoefte aan woningen voor starters. De gemeente heeft toegezegd om die hier te gaan bouwen.” Dus is het wachten op de sloop zodat de bouw kan starten.

Geen asielzoekers of arbeidsmigranten

Maar toch lijkt het nu anders te verlopen. Want omwonenden zagen dat er onderhoud werd gepleegd in het gebouw. Ze zijn naar de gemeente gestapt en stelden vragen aan de VLP. “De gemeente liet via de krant weten dat er inderdaad onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Volgens de krant komen er geen asielzoekers of arbeidsmigranten in het voormalig schoolgebouw”, zegt De Regt. “Maar we horen niet wat er dan wel gaat gebeuren op deze plek.”

Mogelijke herbestemming

De Regt vermoedt dat er een herbestemming komt voor dit pand. “Want als je onderhoud pleegt maak je kosten. En dat doe je niet bij een pand wat gesloopt wordt”, legt hij uit. Zijn partij is nieuwsgierig wat die mogelijke herbestemming inhoudt en of het gaat om een tijdelijke of permanente herbestemming. Grootste zorg is dat dit de plannen voor woningbouw vertraagt. “Dat willen we niet”, zegt De Regt stellig.

Dit kun je niet verkopen

Het zint hem niet dat de gemeenteraad dit uit de krant moet vernemen. “Er gaan allerlei geruchten maar officieel weten we van niets’, vertelt hij. “We horen als raad graag direct wat de plannen zijn.” Als dit werkelijk betekent dat de bouw van starterswoningen wordt uitgesteld vindt hij dit een kwalijke zaak. De Regt: “dat kun je niet verkopen. De nood is zó groot. We zien jongeren vertrekken uit ons dorp en dat is slecht voor de leefbaarheid. Of ze moeten tot hun 30e of 40 thuis blijven wonen. Dat is ook een ongewenste situatie.”