Bergen op Zoom

Ook dieren tellen mee, maar wethouder krijgt beloofd beleid niet tijdig rond

Een eekhoorn. (foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Een clash tussen coalitiepartij GroenLinks-PvdA en wethouder Hans Peter Verroen, donderdagavond bij de behandeling van het Beleidskader 2026-2029.  De uitvoering van de beloofde dierwelzijnsnota gaat deze raadsperiode waarschijnlijk niet meer lukken, moet Verroen toegeven: het college gaat met de huidige conceptnota weliswaar na de zomer verder aan de slag, maar het uitvoeringsgeld moet al in september voor de begroting van 2026 worden gevonden. Dan ligt er nog geen plan op tafel. En zonder geld, geen beleid.

Een motie van GroenLinks-PvdA om snel met beleid en geld te komen, is echter wel door een meerderheid van de raad aangenomen. De vraag is, of het met de uitvoering gaat lukken. Want het Bergse college kan de kosten voor dierwelzijn niet op voorhand vastleggen in de gemeentebegroting voor 2026, zoals GroenLinks-PvdA wil. Aanvankelijk noemde Verroen de motie “voorbarig” en “voor de muziek uitlopen”, maar gaandeweg kwam de aap uit de mouw. Fractievoorzitter Adam Ahajaj, van GroenLinks-PvdA, is zwaar teleurgesteld, want het vaststellen van een dierwelzijnsnota is een voor zijn fractie belangrijk en uitonderhandeld onderdeel van de coalitievorming, aan het begin van deze raadsperiode in 2022.

Personeelstekorten

Verroen legt de raad uit, dat door eerdere personeelstekorten op het stadskantoor het hem niet is gelukt om de nota eerder op te stellen. Deze mogelijkheden zijn er nu wél, maar de begroting voor 2026 moet in september rond zijn, om deze in oktober aan de raad te kunnen presenteren – verduidelijkt financieel wethouder Joost Pals. De enige manier om alsnog geld vast te leggen in de begroting is via een amendement, een wijzigingsvoorstel.

Scenario’s

De motie van GroenLinks-PvdA, met als titel ‘Dieren tellen mee’, roept het college op om in de aankomende begroting verschillende financiële scenario’s op te nemen voor de uitvoering van het dierenwelzijnsbeleid. “We hebben begin juni een veelbelovende conceptnota besproken, en uit het participatietraject met inwoners, organisaties en experts blijkt grote betrokkenheid”, aldus Ahajaj. “Nu is het moment om door te pakken. Als dierenwelzijn voor ons echt belangrijk is – en dat is het – dan hoort daar ook een financiële vertaling bij in de begroting.”

Twijfel

Met de uitleg van het college was er twijfel in de raad, bij de stemming over de motie. “Ondanks de goede intenties, kunnen we nu niet voor deze motie stemmen”, zegt Sander Siebelink (CDA/V-BoZ) in een stemverklaring. Desondanks wordt de motie met 17 stemmen vóór en 11 tégen aangenomen.