Halderberge

Ook in Halderberge daalt vaccinatiegraad: ‘Zorgelijke ontwikkeling’

Foto: GGD West-Brabant

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De vaccinatiegraad onder kinderen daalt. Dat is door heel het land het geval, en zo ook in de gemeente Halderberge. Iets waar de gemeente zich zorgen over maakt. Daarom start er binnenkort een onderzoek naar de reden van deze dalende trend.

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziektes, door middel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Om welke vaccinaties het gaan lees je hier. In 2023 heeft 82,1 procent van alle 2-jarigen in Halderberge deze vaccinaties volgens het schema ontvangen. Terwijl het in 2022 nog om 92,2 procent ging, en in 2021 om 95,1 procent.

Anonieme vaccinaties tellen niet mee

Als een vaccinatiegraad afneemt tot onder de 95 procent, neemt de groepsimmuniteit steeds verder af. En dat betekent weer meer risico voor kwetsbare personen. In Halderberge ligt de vaccinatiegraad voor de DKTP-vaccinatie (difterie, kinkhoest, tetanus en polio) op 89,7 procent, en die van de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) op 86,3 procent. Al deze cijfers zijn terug te vinden op de website van Brabantscan.

Daar wil wethouder Sharona Malfait overigens wel een kanttekening aan toevoegen: “Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk dat mensen geen toestemming meer geven om hun gegevens met het RIVM te delen.” En anonieme vaccinaties kunnen niet meegeteld worden voor de vaccinatiegraad. “De cijfers kloppen dus eigenlijk niet helemaal. We kunnen niet precies zeggen hoeveel de vaccinatiegraad daadwerkelijk gezakt is. Maar dat deze zakt, dat is wel zeker.”

Onderzoek

Dat de vaccinatiegraad daalt is iets waar de gemeente zich zorgen om maakt. Er zijn al verschillende maatregelen getroffen om het vaccineren makkelijker te maken voor kinderen. Bijvoorbeeld door het delen van educatieve filmpjes. “En voor kinderen die extreem bang zijn is er een VR-bril. Ze worden dan afgeleid van de prik, omdat ze even in ander soort ruimte zitten.”

Maar toch wringt dat dalende percentage. “Daar gaat de GGD verder onderzoek naar doen”, vervolgt de wethouder. “De eerste stap is onderzoeken welke ouders hun kinderen minder laten vaccineren. Want alleen dan weten we met wie we het gesprek aan kunnen gaan.” Daarna zal een plan gemaakt worden over hoe dit verder aan te pakken. Het is de bedoeling dat de GGD halverwege 2024 met dit onderzoek start.