Ook West-Brabanders zijn voor terugkeer van het alcoholslot
Met een paar glazen bier of wijn achter het stuur kruipen moet volgens een groot deel van de Nederlanders niet meer kunnen. Uit onderzoek van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat 84% pleit voor de terugkeer van het alcoholslot. Ook inwoners van West-Brabant zijn hier voorstander van.
Het alcoholslot bestaat uit een blaastest die in de auto is gevestigd. Deze moeten mensen die betrapt zijn op rijden onder invloed, afnemen voor het starten van de auto. Het apparaatje meet dan het alcoholgehalte. Wanneer dit gehalte te hoog is, zorgt het slot ervoor dat de auto niet start. Marijke Brouwer, van Fonds Slachtofferhulp, benadrukt in het onderzoek dat de maatregel geen straf is, maar een bescherming: “Met de invoering van een alcoholslot wordt de samenleving beschermd tegen mensen die keer op keer met te veel alcohol de weg op gaan.”
Het slot is een oude bekende voor ons land. Hij kwam voor het eerst in Nederland in 2011, maar verdween weer in 2016. Dat gebeurde onder andere, omdat bij de maatregel geen rekening was gehouden met het feit dat een alcoholslot niet in elke auto ingebouwd kon worden. Nu zou dat volgens Fonds Slachtofferhulp wel mogelijk zijn vanwege de vernieuwde technologie.
De regio
Dat een groot deel van de Nederlanders voor het invoeren van het alcoholslot is, komt ook in onze regio naar voren. “Ik vind het een heel goed idee, want het gebeurt vaak dat mensen met alcohol op gaan rijden. Daardoor ontstaan er veel ongelukken”, vertelt een vrouw die door de straten van Zevenbergen loopt. “Eigenlijk moet het niet nodig zijn, maar als je daarmee een hoop ellende kunt voorkomen, dan zou ik zeggen doen”, reageert een man.
Tegenwoordig is het zo dat je met maximaal twee glazen de weg op mag. Ook dat zien veel mensen volgens het onderzoek liever helemaal naar nul gaan. Daar verschillen de meningen in de regio echter wel over. “Die twee glazen worden er toch stiekem drie of vier. Wat mij betreft mag dat dan naar nul”, vertelt dezelfde man. “Een wijntje bij het eten moet gewoon kunnen. Om dat gelijk op nul te zetten vind ik wel heftig”, zegt een jonge vrouw uit Bergen op Zoom.
Fonds Slachtofferhulp hoopt dat de Tweede Kamer besluit maatregelen te nemen en het alcoholslot opnieuw in ons land in te voeren.