Hoogerheide

Ook Woensdrechtse werknemers fluitend op de fiets naar het werk met fietsplan RWB

Elektrische fietsen (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Werkgevers in Woensdrecht kunnen hun medewerkers gratis acht weken laten fietsen op een elektrische leenfiets, van Ons Brabant Fietst. Het is een project van de Regio West-Brabant (RWB), waaraan ook de gemeente Woensdrecht meedoet. Het is een kennismaking met duurzame en gezonde manier van woon-werkverkeer – zegt wethouder Thierry de Heer.

Audio: Wethouder Thierry de Heer over het fietsplan.

Want fietsen zorgt niet alleen voor minder verkeersdrukte, het bevordert ook de gezondheid en het welzijn van werknemers – benadrukt de lokale bewindsman. “Bovendien draagt het bij aan een beter milieu en een leefbare omgeving.”

Stimuleringsregeling

De gemeente Woensdrecht wil als fietsgemeente op de Brabantse Wal een actieve rol spelen in het verminderen van verkeersdrukte en het verbeteren van de leefbaarheid. “Vandaar dat ook wij meedoen met deze fietsstimuleringsregeling”, zegt De Heer. Deze aanpak is onderdeel van een bredere regionale samenwerking, waarbij ook omliggende gemeenten betrokken zijn. Hij ziet het als een mooie aanvulling op bestaande stimuleringsregels voor fietsend woon-werkverkeer.

Duurzame mobiliteit

Het Woensdrechtse college roept de ondernemers in de gemeente op “een leidende rol te vervullen in het bevorderen van duurzame mobiliteit.” Het gebruik van de fietsen is tijdelijk, maar De Heer hoopt dat de werknemers na afloop van de leenperiode besluiten zelf te investeren in de aanschaf van een fiets of met een tegemoetkoming in de kosten, als hun medewerkers op de fiets naar het werk blijven gaan. “Want fietsen zorgt ook voor minder uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof”, merkt hij op. Zelf gaat de wethouder ook op de fiets naar het gemeentehuis, want “goed voorbeeld doet volgen”, is zijn motto.