West-Brabant

Ook woningcorporatie Alwel protesteert tegen ‘achterhaalde belasting’

Stockfoto: Pixabay / Gerd Altmann

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Tien miljard euro, dit is het bedrag dat de Nederlandse woningcorporaties op zondag 21 juni hebben moeten afdragen aan de overheid. Het geld betreft een zogeheten verhuurderheffing en corporaties balen er enorm van. Ze steken dit liever in betaalbare huurwoningen.

De vereniging van woningcorporaties Aedes is een actie begonnen om de onvrede over deze belastingafdracht in beeld te brengen. Er is een online teller gestart, die bijhoudt hoeveel geld er door de corporaties wordt afgedragen aan het Rijk. Zondagavond 21 juni, rond 19.40 uur, wordt het bedrag van 10 miljard euro bereikt. De West-Brabantse woningcorporatie Alwel heeft zich achter de actie geschaard en deelt de landelijke verontwaardiging.

Het steekt enorm

“Wat hadden we met dat geld belangrijke dingen kunnen doen”, schrijft Alwel op de eigen website. Dat deze bedragen niet gebruikt kunnen worden voor investeringen die woningzoekenden en huurders ten goed komen, steekt enorm. Alwel zelf moet jaarlijks 17,5 miljoen aan deze ‘achterhaalde belasting’ afdragen, meldt de corporatie. Daarom steunt de organisatie het landelijke protest. De gelanceerde teller is niet zonder reden vandaag gepubliceerd. De Tweede Kamer heeft een overleg over bouwen.