Oorlogsverhaal van Roosendaalse Paula Geerts komt tot leven in film
Herdenkingsorganisatie ‘The Dutch Polar Bears’ komt in het voorjaar met een nieuwe film; de verfilming van het dagboek van Paula Geerts. Tussen 1938 en 1940 heeft Paula haar leven tijdens de oorlog bijgehouden in een dagboek. Ondanks dat de film zich afspeelt tijdens de oorlog, is het in een hedendaags jasje gestoken.
Iedereen kent het dagboek van Anne Frank wel, maar het dagboek van Paula Geerts? Daarbij gaan iets minder belletjes rinkelen. Maar het is een verhaal dat niet vergeten mag worden volgens Daan Breugelmans, voorzitter van The Dutch Polar Bears. “In deze speelfilm nemen wij het leven van Paula op. We verfilmen haar dagboek en daarin volgen we hoe ze opgroeit.”
Op 11 mei 1940 zijn Paula (18) en haar broertje Olav (15) omgekomen tijdens het bombardement in Roosendaal. Dat gebeurde in de Ludwigstraat, vlakbij haar oude huis. “Die scene zijn we nu aan het opnemen, op de plek waar het echt gebeurde. Op het moment dat het luchtalarm afgaat, rent ze met haar broertje naar de schuilkelder. Daarnaast nemen we ook het moment op dat ze samen geraakt worden door een Duitse bommenwerper”, vertelt Maudy Lips. Zij is één van de actrices die de rol van Paula speelt.
Drie actrices, één rol
De rol van Paula wordt namelijk gespeeld door drie actrices. In eerste instantie was dit volgens Breugelmans niet het plan. “Eigenlijk wilden we maar één actrice kiezen die Paula zou vertolken, maar alle drie waren ze zo indrukwekkend. Daarnaast lieten ze alle drie een ander verhaal van Paula zien.” Tijdens de audities mochten de meiden namelijk zelf kiezen welk deel uit het dagboek zij wilden tonen aan de regisseurs. Uiteindelijk is er gekozen om ze alle drie de rol van Paula te laten spelen, maar dan op andere leeftijden.
“Vanaf dat moment zijn we Paula meer als de boodschap gaan zien die door verschillende mensen vertolkt kan worden”, zegt Breugelmans. Lips vult aan: “Je ziet eerst Jess, die de jongere versie speelt, dan speelt Anna-Lucia de tweede versie en ik de oudste. In de film zie je ons opgroeien en je kan ons herkennen aan het medaillon dat we alle drie dragen.”
Parrallel met het heden
De film is volgens Breugelmans voornamelijk voor educatiedoeleinden bedoeld. “We willen laten zien hoe een meisje destijds opgroeide, wat deels heel anders is dan nu maar deels ook heel vergelijkbaar. Iets anders is bijvoorbeeld dat ze bezig was met het geloof, wat nu wat minder is. Wat heel vergelijkbaar is, is dat zij zich erg druk maakte om haar cijfers. Dat is iets wat kinderen tegenwoordig ook erg hebben.”
Naast de verschillen en gelijkenissen met de hedendaagse jeugd, willen ze met de film ook de link naar (de hedendaagse) oorlog laten zien. Dat linkje wordt gevisualiseerd door Katja, een meisje gevlucht uit Oekraïne, die onder andere de behind the scenes vastlegt. Ook heeft ze een rol in de film, waarbij zij zichzelf speelt, om de lijn naar het heden te trekken.
The Dutch Polar Bears
De film is tot stand gekomen door de organisatie van The Dutch Polar Bears. Breugelmans: “Wij zijn een groep die ons bezig houdt met het gedenken en herdenken van de Tweede Wereldoorlog.” Het is niet het eerste project van de stichting. Zo heeft de organisatie ook al documentaires, podcasts en lezingen op scholen gegeven. Alles om de oorlogsverhalen (uit Roosendaal) in stand te houden.
“We maken deze film niet alleen, dat doen we samen met de Roosendaalse filmcrew en Dave Kuipers, de scriptschrijver van het hele verhaal”, zegt de voorzitter. Het mooie van dit project vindt hij de vele generaties die eraan meewerken. “Je hebt mensen van allerlei verschillende leeftijden bij elkaar in dit project. Ik denk dat de jongste dertien is en de oudste zeventig en alle leeftijden ertussen werken mee aan deze film. Dat is wel heel mooi.”
Hoewel bijna alle draaidagen erop zitten, moeten er nog enkele scenes opgenomen worden. Vervolgens kan het monteren beginnen. Heel veel tijd heeft het team van vrijwilligers er niet meer voor, want de deadline nadert al snel. Maar Breugelmans heeft er alle vertrouwen in. Op 3 mei gaat de film in première in C-Cinema Roosendaal. De dagen daarna zal de film nog in de bioscoop te zien zijn.