Geen regio geselecteerd

Oorlogswinter als openluchtmusical in Fijnaart: ‘Dit wordt zó bijzonder’

Foto: Groot Arsenaal Decorbouw

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Na een hobbelige weg vol voorbereiden en weer uitstellen, is het twee jaar later dan gepland eindelijk tijd voor openluchtspektakel Oorlogswinter op het evenemententerrein van Fijnaart. Organisatoren muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart zijn dan ook dolblij. Op 13, 14 en 15 mei kunnen ruim drieduizend bezoekers de musical bezoeken.

Nog niet eerder is Oorlogswinter, de musical, in openlucht gespeeld. ‘’Terwijl de musical zich heel goed leent voor openlucht’’, vertelt regisseur Jan Willem van Bodegem. ‘’We kunnen hierdoor het verhaal levensecht overbrengen.’’ Omdat het in de buitenlucht is kan er gebruik gemaakt worden van echte voertuigen, zoals jeeps en een paardenkoets. ‘’Er komen hele serieuze en verdrietige scenes in het stuk voor, maar er is ook ruimte voor humor.’’ Het belooft een groot muzikaal spektakel te worden met een orkest van vijftig man. ‘’Normaal gesproken is er een orkest van zo’n twaalf man, muzikaal is onze voorstelling dus zoveel groter.’’

Blikvanger

Een hele mooie toevoeging én blikvanger van de musical is de levensechte replica van een Shermantank. Stichting Decorbouw Groot Arsenaal uit Bergen op Zoom heeft twee jaar gewerkt aan de replica. De tank is een exacte kopie van de Canadese Shermantank die op 27 oktober 1944 de Grote Markt in Bergen op Zoom opreed. ‘’Dit maakt de beleving af en nóg realistischer.’’ Bezoekers van de musical kunnen de tank bewonderen en met het pronkstuk op de foto gaan.

Overdekte zitplaatsen

De hoofdrol is voor de 19-jarige Roosendaler Lukas Broos. Hij speelt de rol van Michiel van Beusekom. Veel van de andere personages worden vertolkt door acteurs uit West-Brabant en omgeving. Bang voor regen hoeven de bezoekers niet te zijn, alle zitplekken zijn overdekt. Op het plein zijn ook andere organisaties te vinden, zoals The Dutch Polar Bears en de Heemkundekring Fijnaart en Heijningen.

Dit wordt zó bijzonder

Van Bodegem heeft maar één tip: ‘’Kom zeker kijken, je wilt dit niet missen. Het zou zonde zijn als je er achteraf spijt van krijgt. Dit wordt zó bijzonder!’’