Wouwse Plantage

Op reis door het heelal, maar dan gewoon in Wouwse Plantage

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Liefhebbers van het heelal kunnen binnenkort op reis door de ruimte. Maar dan gewoon in de bossen van Wouwse Plantage. Vanaf 24 februari is daar namelijk het Pins Planetenpad, dat start vanaf de Natuurpoort aan de rand van het dorp.

Het begint bij de zon. “Dat is het startpunt van de wandeling”, vertelt Marcel van der Veeken van Natuurpoort Wouwse Plantage. De zon is in dit geval het al bestaande kunstwerk Blossom van Ronald Westerhuis. Vanaf die zon volgen de tien planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Ceres, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

De planeten staan verspreid over een route van 8,2 kilometer. Een flinke wandeling dus. “Dat is bewust gegaan, omdat alle planeten op schaal zijn geplaatst.” Eén meter op onze aarde, staat gelijk aan 1,1 miljoen kilometer in werkelijkheid. “Als je de route dus helemaal loopt, heb je eigenlijk 9.020.000.000 kilometer gelopen.”

Laagdrempelige informatie

Op de borden staat informatie over de planeten. “Daarop zien we bijvoorbeeld de afstand van die planeet tot de zon, de zwaartekracht en de doorsnede van de planeet.” Zo doet één zonnestraal er ongeveer acht minuten over om de aarde te gebruiken. “Als je naar de zon kijkt, kijk je dus eigenlijk acht minuten terug in de tijd!”

Ook staat er een QR-code op de borden. “Als je die scant krijg je nog meer informatie over de planeet waar je op dat moment bij staat.” De teksten die daarbij horen zijn speciaal geschreven voor kinderen. “Heel laagdrempelig dus.”

Het Pins Planetenpad wordt op vrijdag 24 februari officieel geopend, tijdens de Landelijke Sterrenkijkdag.