Bergen op Zoom

Op weg naar een dementievriendelijke vereniging

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Eén op de vijf mannen en één op de drie vrouwen zal vroeg of laat te maken krijgen met een van de vormen van dementie, waarvan Alzheimer het meest voorkomt, zo is de verwachting. Het is dan ook niet zo gek dat mensen in hun eigen omgeving te maken krijgen met personen die lijden aan deze ziekte, bijvoorbeeld bij de sportvereniging.

Alzheimer Nederland, afdeling West-Brabant, heeft zich als doel gesteld om mensen die lijden aan Alzheimer zo lang mogelijk betrokken te houden bij een vereniging. “Het taboe moet eraf, we moeten iedereen binnenboord proberen te houden. In het gezin, in de buurt en bij de vereniging”, zegt Martien van Leeuwen, belangenbehartiger van Alzheimer Nederland.

Bijeenkomst 

Maandagavond werd in de theaterzaal van ’t Rijks in Bergen op Zoom een bijeenkomst gehouden voor vrijwilligers van verenigingen en clubs. Daar werd met elkaar van gedachten gewisseld en er werden tips gegeven.

Bij tennisvereniging LTC De Zoom hebben ze ervaring met leden die lijden aan dementie. “Er zijn al enkele gevallen geweest van dementie binnen de vereniging. Daar hebben wij van geleerd. Het is belangrijk om in de vereniging aandacht voor dementie te hebben”, vertelt Addy Verhagen, vrijwilliger bij LTC De Zoom.

Binnen de tennisvereniging zijn een aantal mental-coaches actief die ondersteuning bieden aan de vele leden binnen de club. “Wij merken dat heel veel mensen binnen de vereniging het automatisch overnemen. Mensen zijn al snel bewust dat het ook hen kan raken.”