Bergen op Zoom

Open Monumenten Dagen Bergen op Zoom staan in het teken van duurzaamheid

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Even leken de Open Monumenten Dagen in Bergen op Zoom voorbij, nadat de gemeente in 2021 bekend maakte dat zij het door bezuinigingen niet meer konden organiseren. Tot een groep ervaren vrijwilligers opsprong en de organisatie op zich nam. Zij zijn verantwoordelijk voor de nieuwe Open Monumenten Dagen op 10 en 11 september. Met dit jaar als thema: duurzaamheid.

Er is gekozen voor duurzaamheid omdat monumenten al duurzaam zijn gezien hun ouderdom, schrijft de organisatie. Bijvoorbeeld door het eeuwenlang trotseren van de natuur, zoals vestingwerken, stadspoorten en oude begraafplaatsen. Maar ze kunnen ook, met behoud van hun monumentale waarden, verduurzaamd worden door bijvoorbeeld isolatie.

Programma

Op zaterdag 10 september wordt het weekend geopend met de onthulling van de trap naar het carillon in de Martinuskerk. Wethouder Letty Demmers onthult de trap. Bij het Markiezenhof zijn op zaterdag oude oldtimers te bezichtigen. De molen de Twee Vrienden in Borgvlieg laat 10 september zien hoe een molen werkt en hoe er duurzaam van de wind en zon gebruik gemaakt wordt.

Zowel op zaterdag als op zondag zijn er vele verschillende rondwandelingen georganiseerd door onder andere Stadsgidsen Bergen op Zoom en landgoed Vrederust. Ook is er op beide dagen bij de begraafplaats aan de Mastendreef een wandelroute langs gemeentelijke grafmonumenten mogelijk. De Gertrudiskerk, de Maagd, het Markiezenhof, de Synagoge, de Gevangenpoort en het Stadhuis zijn het hele weekend geopend.

Het volledige programma, want er is nog veel meer te zien en te beleven, is te vinden op de website van de Open Monumenten Dagen.