Halsteren

Opening Bosatelier ‘t Wasven: een creatieve en actieve dagbesteding

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In de bosachtige omgeving van landgoed Vrederust in Halsteren is de oude brandweerkazerne uitvoerig verbouwd en omgetoverd tot een prachtig atelier. De kazerne werd gedoopt tot Bosatelier ‘t Wasven, een plek waar activiteiten als keramieken, schilderen en houtbewerking uitgevoerd kunnen worden. Deze week was de officiële opening.

Bosatelier ’t Wasven is een dagbesteding voor mensen met een lichte vorm van dementie, niet aangeboren hersenletsel of voor mensen die in sociaal isolement zijn geraakt. Het is een actieve en creatieve dagbesteding. ‘’De dagbesteding is oorspronkelijk in mijn huis begonnen, dat ook op het landgoed ligt’’, vertelt eigenaresse Lia Donkers. ‘’Mijn collega Miron Spit en ik werkten voorheen beiden bij de thuiszorg in Halsteren. We zagen toen veel mensen die wel graag actief bezig wilden zijn, maar daar geen mogelijkheid toe hadden. Daar wilden we iets mee gaan doen. Zo is Bosatelier ’t Wasven ontstaan.

Compleet verbouwd

Bij Lia thuis was plek voor vijf cliënten. Toen kwam corona, en werd anderhalve meter afstand houden de norm. ‘’We kwamen in contact met het GGZ en kregen de mogelijkheid om een pand van hun op het landgoed te huren.’’ Een tijdelijke oplossing. ‘’Vanuit daar zijn we gaan nadenken of er een andere mogelijkheid is om op het landgoed te blijven, zonder vanuit huis te werken.’’ De oude brandweerkazerne bleek leeg te staan. ‘’Die hebben we vorig jaar juni gekocht. Er zijn vier muren blijven staan, de rest is compleet verbouwd en er is een stukje uitgebreid.’’ Nu staat er het Bosatelier, dat sinds twee weken open is voor tien tot twaalf cliënten per dag.

Er is tijdens de verbouwing goed nagedacht over de indeling van het pand. ‘’We hebben ervoor gekozen om de keuken het centrale punt van de ruimte te maken’’, vertelt leidinggevende Miron Spit. ‘’Vanuit hier kunnen we goed overzicht houden. Ook is het voor de cliënten een gezellige plek waar ze ons kunnen helpen met het koken van de warme maaltijden voor de lunch of met het bakken van een cake of taart.’’ Verder zijn er veel ramen geplaatst, is er een stuk aangebouwd en is het gebouw rollator-vriendelijk.

Activiteiten

Bij binnenkomst ’s ochtends wordt er koffie gedronken, en nog een keer koffie gedronken. Bij goed weer gaat de hele club naar buiten. ‘’Er wordt een grote ronde gelopen voor de mensen die wat verder weg kunnen, en een kleine ronde voor de mensen die dat niet kunnen’’, vervolgt Miron. ‘’Daarna kunnen de mensen knutselen of een spelletje spelen. We beginnen nu ook met het inzaaien van de moestuin.’’ ’s Middags wordt er altijd een warme maaltijd bereid. Via een menukaart kunnen cliënten, familieleden en mantelzorgers zien wat er die week op het menu staat. ‘’Sommige cliënten helpen mee met koken, dat is altijd heel gezellig.’’ Na de lunch is het weer tijd voor een wandeling of fietstocht met de duofiets. ‘’Aan het einde van de dag is er weer tijd voor een spelletje of een goed gesprek, afsluitend met wederom een kop koffie.’’

Ontspannend

Marcel Hereijgers bezoekt iedere dinsdag het Bosatelier. Hij is druk bezig met het zaaien van de plantenbakjes in de moestuin. ‘’We beginnen de dag altijd rond half 10 met een kopje koffie en een leuk gesprek. Wat ik vooral fijn vind is dat we twee keer per dag kunnen gaan wandelen. Ik vind het hier heerlijk wandelen, de omgeving verveelt nooit. Het is hier heel ontspannend.’’