Roosendaal

Opening Stadstuin van Hasselt Roosendaal: ‘Een oase van groen, rust en cultuur’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een parkeerterrein achter theater de Kring in Roosendaal heeft plaatsgemaakt voor een stadstuin. De tuin draagt de naam Stadstuin van Hasselt, vernoemd naar de bekende bankiersfamilie van Hasselt. Dinsdag vond de officiële opening plaats.

Het voorheen wat rommelige parkeerterrein, gelegen tussen theater De Kring, het Tongerlohuys en Het Koetshuis, heeft plaatsgemaakt voor een nieuw stukje natuur.

‘’Mensen noemen het lef, ambitie en een voorbeeldfunctie’’, vertelt wethouder Cees Lok. ‘’Op het voormalig parkeerterrein gebeurde nog wel eens dingen die we niet wilden weten en ook niet wilden hebben. Dat moest dus echt veranderen.’’ De tuin oogt nu nog wat kaal, maar zal een groene oase worden zodra het weer dat toelaat. ‘’We hebben zelfs al een award gewonnen’’, vervolgt de wethouder. ‘’Nog voor de tuin gerealiseerd was. Dat vind ik heel bijzonder.’’

Kunst en cultuur

Naast vergroening komt er ook een stukje kunst en cultuur in de tuin. Jan-Hein Sloesen, directeur-bestuurder van schouwburg de Kring, en tevens beheerder van te tuin, vertelt hier meer over. ‘’Er komen negen permanente kunstwerken in de tuin te staan.’’ Eén van deze permanente werken, is het kunstwerk dat altijd bij het gemeentehuis heeft gestaan. Het grote cortenstaalwerk is de blinkvanger van de tuin, waar mensen doorheen kunnen lopen en foto’s kunnen maken. ‘’Ook komen er acht wisselende kunstwerken. Zo is er altijd iets anders te zien en te beleven in deze tuin’’, aldus Sloesen.

Oase

De tuin is vernoemd naar bankiersfamilie van Hasselt uit Roosendaal, waar de grond vroeger eigendom van was. Stan van Hasselt is een nazaat van deze familie, en is als trots familielid bij de opening aanwezig geweest. ‘’Vroeger kwam ik hier heel vaak. Ik heb hier graag gespeeld als kind’’, vertelt van Hasselt. ‘’Ik vind het fijn dat deze plek nu zo’n bestemming heeft gekregen. Als alles later vol met bloemen en planten staat, dan wordt het een soort oase in het midden van Roosendaal. Hier kunnen mensen tot rust komen. Het lijkt me echt een aanwinst ten opzichte van dat saaie parkeerterrein.’’