Hoogerheide

Opening verzorghuis Hoogerwaard gevierd met een wielerronde

Emma Janvier Emma Janvier

Al sinds februari is het nieuwe verpleeghuis Hoogerwaard in Hoogerheide bewoond, maar donderdag is de officiële opening. Samen met de bewoners en iedereen die een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de bouw wordt dit gevierd. En dat moet natuurlijk in het thema wielrennen.

“We konden natuurlijk niet anders kiezen dan het thema ‘We zijn op koers'”, lacht Ingeborg Roks van het bestuur van tanteLouise. “Want Hoogerheide is een echt wielrendorp.” In de groene binnentuin van het verzorgingstehuis is een podium gemaakt, met daarop vier fietsen op rollerbanken. Tijdens vier verschillende etappes stappen mensen op de fiets die in de afgelopen zeven jaar een rol hebben gespeeld bij de bouw van Hoogerwaard.

Een hele verhuisoperatie

“Het is zo leuk, ik ben ook echt een fietsliefhebber”, vertelt wethouder Lars van der Beek. Hij werd fietsend ondervraagd in de derde etappe, samen met de burgemeester van Woensdrecht, de voorzitter van de lokale cliëntenraad en een bewoner. “Het is een ludieke manier om dit gebouw officieel te openen en te vieren. Dat de bewoners oud kunnen worden in hun eigen gemeente is natuurlijk prachtig.”

Dat de bewoners oud kunnen worden in hun eigen gemeente is natuurlijk prachtig.

Ook bewoner Annie Maartensen stapt op een van de fietsen. Zij is vanuit oud-verzorgingstehuis Heideduin naar Hoogerwaard gekomen. “Het is allemaal nieuw en proper”, vertelt ze. “Ik vind het heerlijk hier.” De bewoners van Hoogerwaard worden verdeeld over groepen van acht. “We eten ook altijd met zijn achten, dus het is leuk om mensen van de andere groepen te leren kennen.”

Volgens Ingeborg was het een hele operatie om alle bewoners van de andere verzorgingshuizen naar Hoogerwaard te krijgen. “Daar zijn we in totaal ruim anderhalve week mee bezig geweest. Het was in het begin wel even wennen, maar nu is het voor de bewoners én verzorgers echt een feestje, iedere dag.”

Middenin de samenleving

“Het grootste verschil tussen de oude verzorgingshuizen en deze is dat Hoogerwaard middenin de samenleving staat”, licht Ingeborg toe. “Het is heel laagdrempelig voor de bewoners om even het dorp in te gaan voor bijvoorbeeld een boodschapje.” Ook is het volgens haar belangrijk dat inwoners van Hoogerheide naar Hoogerwaard toe komen.

“Zelfs al heb je dementie is het nog steeds belangrijk om mensen te blijven ontmoeten en dingen blijft ondernemen om er voor te zorgen dat die dementie niet onnodig hard achteruit gaat.” Hoogerwaard is dus echt een win-win situatie volgens haar en ze hoopt dat buurtbewoners een keertje een kopje koffie komen drinken met de bewoners.

Ook met dementie is het belangrijk om mensen te blijven ontmoeten.

Dat het nieuwe woonzorgcentrum zo in het centrum ligt, is niet het enige nieuwe voordeel. Ook Domotica, de huisautomatisering, speelt een grote rol in het nieuwe gebouw. “Alle bewoners hebben een polsbandje waarmee er letterlijk deuren voor hen opengaan”, vertelt Ingeborg. “Bijvoorbeeld die van je eigen appartement of die van je afdeling.”

Friet met kibbeling

Met een binnentuin helemaal gevuld met gezellige mensen en wielrentruitjes is Hoogerwaard officieel ingeluid en kan er genoten worden van het wonen en werken in het gebouw. “Op donderdag is het friet-met-kibbeling-dag hoor ik net”, lacht Lars van der Beek. “Ik blijf hier dus nog eventjes plakken.”