Roosendaal

Openluchttheater Vrouwenhof moet stoppen zonder extra geld

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Openluchttheater Vrouwenhof in Roosendaal gaat het niet redden zonder hulp van nieuwe sponsors. Als er voor eind april geen extra geld binnenkomt, moet Vrouwenhof het komend theaterseizoen al dicht.

Openluchttheater Vrouwenhof heeft al maatregelen moeten nemen om te bezuinigen, maar dat is nog niet genoeg. In een oproep aan Roosendaalse bedrijven en inwoners om Vrouwenhof te gaan steunen, schrijft het theater: “Door het veranderde subsidie- en vergunningen beleid hebben we op dit moment te weinig zekerheid om alle geplande evenementen door te laten gaan, en zijn de traditionele kindervoorstellingen in aantal gereduceerd.”

Geen subsidies meer

De gemeente Roosendaal heeft het theater dit jaar geen subsidie meer gegeven. De gemeente noemt het openluchttheater wel een basisvoorziening, maar zet daar geen structurele subsidie tegenover. Het Cultuurloket is ook welwillend, maar mag alleen subsidies geven per evenement of per voorstelling. Dat kan bij een theater niet, omdat de grotere voorstellingen en bekendere artiesten minstens een jaar vantevoren moeten worden geboekt.

Fleur van der Plas van Openluchttheater Vrouwenhof legt uit dat ze zo’n 4000 euro per jaar mist aan subsidies van de gemeente. “Er is nu alleen een beheerdersvergoeding voor het onderhoud, maar geen geld voor voorstellingen.”Daar komt bij dat andere cultuurfondsen ook geen subsidie willen geven, als een instelling niet gesteund wordt door de gemeente. Dus ook daar loopt het theater geld mis.

Eind april beslissing

Dan blijft alleen de steun over die het theater nu al krijgt van trouwe lokale sponsors, maar dat is niet genoeg meer. Er zijn meer donateurs nodig. Van der Plas: “Vandaar dat we een oproep willen doen op ons publiek, de inwoners en bedrijfsleven om sponsor of vriend van het Openluchttheater te worden!” En dat heeft haast. “Eind april moet duidelijk zijn of er ruimte is om door te gaan. Als ons publiek en Roosendalers ons niet kunnen steunen, dan houdt het op,” aldus Van der Plas.

Vrienden- en Sponsortickets

Iedereen die kaarten koopt voor een voorstelling bij Openluchttheater Vrouwenhof, kan er voortaan voor kiezen een speciaal kaartje kopen. Er is een Vriendenticket voor bedragen van 10 tot 100 euro en een Sponsorticket voor bedragen van 250 tot 750 euro. Je kunt deze kaarten ook los bestellen. Ze zijn vanaf 1 april te koop op de website van Openluchttheater Vrouwenhof. “Zonder jullie hulp zal er namelijk geen volgend seizoen meer zijn!”, zo luidt de noodkreet van Vrouwenhof.

Tegenprestatie naar wens

Sponsors mogen in het theaterseizoen 2020 als eerste kaartjes bestellen. En Vrouwenhof belooft een passende tegenprestatie. Sponsors mogen aangeven wat ze graag als tegenprestatie zouden krijgen. Behalve sponsors zijn er ook nog vrijwilligers nodig.

Het openluchttheater is 70 jaar oud en ligt in het historische stadspark Vrouwenhof. Er komen al jarenlang bezoekers vanuit de wijde omtrek naar de optredens van bekende bands en artiesten, de kindervoorstellingen en de evenementen. Of dat komend theaterseizoen ook nog kan, zal eind volgende maand duidelijk zijn.