West-Brabant

Opgerolde internationale heroïnelijn was ook hier actief

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er kwam een groot internationaal onderzoek aan te pas om een heroïnelijn op te rollen, die wijd vertakt was over ons land, Europa en zelfs daarbuiten. Zowel in Nederland als elders zijn verdachten aangehouden voor grootschalige drugssmokkel. De organisatie was ook in onze regio actief.

Het onderzoek begon toen in 2018 in het Italiaanse Genua een partij van 300 kilo heroïne werd ontdekt die als bestemming Roosendaal had. Het leidde tot een internationale samenwerking van politie en recherche.

Belangrijke verdachte was al snel een 44-jarige man uit Dordrecht, die in ons land een spilfunctie vervulde. Hij regelde opslaglocaties en dekladingen voor het transport van de heroïne en bleek een belangrijke schakel in de smokkel.

Er zijn gedurende het onderzoek ook meermaals grote partijen drugs in beslag genomen en meerdere betrokkenen aangehouden. Vorig jaar nog werd in juni 170 kilo heroïne ontdekt in een een loods en werden er 6 verdachten opgepakt in Roosendaal, Bergschenhoek, Rotterdam en Amsterdam.

Creatief met coke

De samenwerking voor het onderzoek oversteeg zelfs Europese grenzen. Landen die eveneens meewerkten waren Turkije, Duitsland, België, Spanje, Litouwen, Wit-Rusland en Kazachstan. In laatstgenoemde land werd vorig jaar zelfs 1100 kilo heroïne ineens gevonden in een vrachtwagen met natuursteen.

De criminelen bedachten van alles om hun smokkelwaar te transporteren. Uiteindelijk kwam het allemaal naar Nederland, om vanuit hier weer verdeeld te worden richting bijvoorbeeld Engeland, Duitsland of Scandinavië.

Deze week zijn de belangrijkste kopstukken aangehouden, waaronder drie verdachten van 44 tot 50 jaar in Dordrecht en Amsterdam. In België, Polen en Turkije is nog eens een 7-tal verdachten gearresteerd.

Bron: Politie.nl – Afbeelding: Pixabay