West-Brabant

Opluchting en teleurstelling over ontheffing coronaregels voor theaters

Pixabay / fotograaf: Holger Langmaier

Redactie Redactie

De grote theaters in Midden- en West-Brabant krijgen een ontheffing voor de coronaregels. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant woensdag bekend gemaakt. Theater De kring in Roosendaal is een van de theaters die opgelucht kan zijn. Daar mogen voortaan 80 mensen tegelijk in de zaal zijn, in plaats van 30. De kleinere theaters moeten wel blijven voldoen aan de strengere normen.

Door: Esmée van den Heuvel

Er mogen nog maar 30 mensen tegelijk in een ruimte zijn. Dat kondigden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maandag aan, tijdens de landelijke persconferentie. Dit kwam rauw op het dak vallen bij de culturele instellingen. Zij wachtten met smacht op de uitslag van de Veiligheidsregio’s over een ontheffing op de coronaregels.

Woensdag maakte de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant eindelijk bekend dat voor de culturele instellingen in de regio een ontheffing is opgenomen. Sommige theaters mogen toch 80 mensen tegelijk in de zaal binnenlaten. Maar dit geldt alleen voor theaters die over meer dan 600 zitplaatsen beschikken. Het gaat onder meer om De Kring in Roosendaal en het Chassé Theater in Breda. De kleinere theaters moeten het nog steeds doen met 30 personen. Het nieuwe theater seizoen was al bekendgemaakt en de kaarten zijn al verkocht. Een grote teleurstelling voor veel theaters in de regio.

Theater De Kring is blij

Theater de Kring in Roosendaal is voorlopig ontheven van de strenge coronaregels. Daar kan een bezoek aan het theater gewoon doorgaan. Jurre Kluin, Marketeerder van De Kring: “Wij zijn natuurlijk blij dat we open kunnen, maar is nog steeds niet hetzelfde als voor de coronacrisis. Wij vinden het super vervelend voor andere theaters die het met 30 personen moeten doen of misschien helemaal niet open kunnen.”

Podium Kloosterhof moet misschien dicht

Niet ieder theater kan van geluk spreken. Podium Kloosterhof in Hoogerheide moet het bezoekersaantal houden op 30 personen. Kees van Rijsbergen van Podium Kloosterhof: “Er is nog maar één voorstelling gepland en dat is 17 oktober. Deze gaat door, maar dan met 30 man.” Kloosterhof heeft tot nu toe geen mensen teleur hoeven te stellen, omdat dit de enige show was in oktober.

Kloosterhof hoopt dat de mensen zich aan de nieuwe maatregelen gaan houden en dat zij ook snel ontheffing krijgen, net als theater De Kring. Als Kloosterhof geen ontheffing krijgt, zullen de shows in november gecanceld moeten worden. “Als wij geen ontheffing meer gaan krijgen, zullen wij dicht moeten,” aldus Van Rijsbergen.