Roosendaal

Opmerkelijke vondst in Roosendaals bos blijkt boodschap voor wandelaars

Sita Kengen Sita Kengen

Mensen die afgelopen paasweekend gingen wandelen op landgoed Visdonk in Roosendaal, troffen daar iets opmerkelijks aan. Wij belden de boswachter en gingen met haar ter plaatse een kijkje nemen. Het bleek om een enorm vogelnest te gaan.

Hoe dit grote nest hier terecht is gekomen, weet boswachter Miranda Fieret wel. “Vorig jaar in Zweden heb ik een kunstproject gezien met een gigantisch nest. Ik dacht hoe gaaf is het als ik dat hier na kan maken om aandacht te vragen voor het broedseizoen.” Vrijwilligers hebben het nest in een paar uur tijd gebouwd. Het nest moet mensen bewust maken dat het broedseizoen is begonnen, maar het is er ook om ze een vogelnest van dichtbij te kunnen laten zien. “Kinderen kunnen er in spelen en er kan een selfie in gemaakt worden. Het is het enige nest waar je echt dichtbij mag komen.”

Kraamvisite

Het broedseizoen duurt tot halverwege juli. Honden moeten aan de lijn en wandelaars moeten op de paden blijven. Alle dieren die nu aan het broeden zijn of nesten maken, hebben volgens Fieret de rust hard nodig. “Het is eigenlijk alsof je op kraamvisite bent. Dan ben je toch altijd net wat rustiger en houdt je er rekening mee dat er een kleintje is.”

Kinderen zijn eieren aan het zoeken

“We krijgen veel enthousiaste reacties op het nest. Mensen vinden het leuk en spontaan dat dit zo wordt gebouwd.” Vooral kinderen halen er veel plezier uit. “De kinderen zijn eieren aan het zoeken, want die horen natuurlijk in een nest. Alleen die liggen er nog niet”, zegt ze lachend

Genieten van de natuur

“Ik merk dat de campagne aanslaat. Er hangen posters en soms zie je mensen elkaar even aanspreken als er bijvoorbeeld een hond los loopt. Super fijn, want alle oren en ogen in het veld zijn meegenomen in deze tijd.”

Er zijn genoeg plekken waar lekker gespeeld kan worden

Gelukkig is niet alles verboden tijdens het broedseizoen. “Je kan nog steeds genieten van de natuur. Als je op de paden blijft zie je al zoveel gebeuren. Zo zag ik net zelf nog een boomklever, die zijn nest in een boomholte aan het maken was”, vertelt Fieret glunderend. “Je hebt hier ook nog een speeltuintje en een hondenlosloopveldje, dus er zijn nog genoeg plekken waar wel lekker gespeeld kan worden.”