Hoogerheide

Opnieuw een beperkte Dodenherdenking in gemeente Woensdrecht

De Nederlandse vlag halfstok

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Dodenherdenking op 4 mei is in de gemeente Woensdrecht ook deze keer een bescheiden viering. Door het coronavirus kunnen er net als vorig jaar geen grote herdenkingen gehouden worden. De gemeente Woensdrecht roept haar inwoners op zelf een eerbetoon te doen.

De gemeente Woensdrecht hangt op dinsdag 4 mei wel de vlaggen halfstok. Niet alleen bij het gemeentehuis in Hoogerheide, maar ook bij meerdere monumenten. Op 4 mei herdenken we iedereen die sinds de Tweede Wereldoorlog is omgekomen tijdens oorlogen of vredesoperaties. Net als vorig jaar, kunnen er geen grote groepen zijn bij de herdenking ‘s avonds. “We roepen u op tot individueel eerbetoon en vragen u om niet naar het monument te komen om 20.00 uur,” laat de gemeente Woensdrecht weten.

Heel weinig mensen bij ceremonies

De gemeente houdt om 20.00 uur wel korte ceremonies bij de verschillende oorlogsmonumenten in de dorpen. Maar daar mag maar een kleine groep mensen bij zijn: de burgemeester of een wethouder, iemand van het 4 mei comité en iemand van de harmonie of muziekvereniging. De ceremonies zijn ook kort: de muzikant speelt de last post, de aanwezigen houden twee minuten stilte, er is een korte toespraak en de aanwezigen leggen een bloemstuk neer.

De gemeente Woensdrecht vraagt of mensen ‘s avonds bij de oorlogsmonumenten weg willen blijven. Je kunt wel overdag een eerbetoon brengen bij één van de monumenten. Zolang je maar anderhalve meter afstrand houdt van andere bezoekers en elkaar de tijd en ruimte geeft. De ceremonies voor de Dodenherdenking worden op Facebook uitgezonden, dus je kunt ook thuis meedoen aan het eerbetoon. Streekomroep ZuidWest zendt de toespraak van burgemeester Steven Adriaansen uit. En de tekst zal ook te lezen zijn in huis-aan-huisblad Woensdrechtse Bode.