West-Brabant

Opnieuw staking in streekvervoer, volgende week vijf dagen minder tot geen bussen

De buschauffeurs in het streekvervoer staakten al eens eerder.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er zijn volgende week opnieuw landelijke stakingen in het streekvervoer. Ditmaal gaat het om een staking van vijf dagen. Dat meldt vakbond CNV. Werkgevers hebben niet gereageerd op het ultimatum van de vakbond, en daarom wordt er weer gestaakt.

Er zijn zo’n dertienduizend werknemers betrokken bij de cao waarvoor gestaakt wordt. Een groot deel daarvan zijn buschauffeurs. De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) laat weten dat het cao-voorstel dat er nu is, komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Dat zou dus betekenen dat alle partijen terug naar de onderhandelingstafel moeten, om weer helemaal opnieuw te beginnen met cao-besprekingen.

De bonden gaan niet in op het tegenultimatum van VWOV. “Had er nog iets nieuws ingestaan, dan hadden we opnieuw een verkenning kunnen doen”, zegt een woordvoerder van CNV. “Maar daar was geen sprake van. We achten de kans niet groot dat de werkgevers alsnog in gesprek willen. Daarom kijken we nu met de collega’s van FNV hoe we onze acties gaan inrichten.”

Twijfels

Toch zijn er bij de werkgevers twijfels over de actiebereidheid van het personeel. “We horen veel geluiden van medewerkers die het voorstel wél steunen”, laat een woordvoerster van VWOV weten. “De stakingsbereidheid in onze sector is lang niet zo hoog als de bonden zouden willen, of doen voorkomen.”

Hoeveel streekvervoer er dus blijft rijden volgende week is niet bekend. Het is daarom raadzaam om voor vertrek de reisplanner te raadplegen.