Hoogerheide

Opnieuw subsidie voor grondeigenaren om het buitengebied te verbeteren

Resultaat van eerdere subsidie voor landschapsverbetering (foto: gemeente Woensdrecht)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Woensdrecht heeft opnieuw een subsidiepot om landschap mooier te maken en te zorgen voor meer biodiversiteit. Dit geld komt voor de helft van de gemeente Woensdrecht en voor de andere helft van de provincie. Sinds donderdag kunnen grondeigenaren subsidie aanvragen uit de pot. Het geld is bedoeld voor de aanleg en het onderhoud van landschapselementen, bloemrijke randen en wandelpaden.

De subsidie is onderdeel van de Groene Agenda 2021-2025 van de gemeente Woensdrecht. En de afgelopen jaren waren dit soort regelingen een succes. Zo heeft het bijvoorbeeld gezorgd voor “nieuwe struweelhagen en ruim 60.000 m2 aan bloemrijke randen binnen de gemeentegrenzen,” aldus de gemeente. “In totaal deden 22 deelnemers mee. Op deze manier wordt de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van de groene gemeente gewaarborgd.”

Bloemen, knotbomen, poelen, houtsingels en wandelpaden

In de gemeente Woensdrecht vind je verschillende types landschap. Want in het westen ligt zeeklei, terwijl het oosten een zandgebied is. Daarom zijn er ook meerdere keuzes voor het mooier maken van het landschap. “Voorbeelden zijn: verschillende typen bloemrijke randen, knotbomen, poelen, houtsingels en wandelpaden over boerenland,” stelt de gemeente voor.

De subsidie is niet alleen voor de aanleg en het onderhoud van landschapselementen. Want grondeigenaren kunnen ook subsidie vragen als ze door de aanpassingen minder opbrengst hebben van hun grond. Of als hun grond hierdoor minder waard wordt.

Hulp inschakelen van veldcoördinator

In elke regio zijn er veldcoördinatoren die kunnen helpen bij het maken van een plan. Of bij het aanvragen van een subsidie. “Zij kunnen inhoudelijk adviseren, een plan opstellen en ondersteuning verlenen bij de aanvraag,” legt de gemeente Woensdrecht uit. “In onze gemeente is dat Ernst Verwer die namens de Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal u kan adviseren.” Ook bij de gemeente zelf is er een contactpersoon: Rutger Meijer, beleidsmedewerker groen. Hij is bereikbaar via [email protected] en kan meer vertellen over de subsidieregeling.