Roosendaal

Opnieuw vuurwerkincidenten in Langdonk, vijf aanhoudingen verricht

Foto: Christian Traets.

Maarten Elst Maarten Elst

Het is al enkele weken ‘s nachts onrustig in de Roosendaalse wijk Langdonk. Grote groepen jongeren steken massaal illegaal vuurwerk, mortierbommen en molotovcocktails af en zorgen voor de nodige onrust. Van de aangescherpte maatregelen, die burgemeester Han van Midden dinsdagavond aankondigde, trekken de zogenoemde ‘raddraaiers’ weinig aan. Kliko’s, grasvelden en openbare voorzieningen werden vernield door het illegale vuurwerk. De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vijf mannen aangehouden.

Door: Maarten Elst

De groep jongeren trok zich weinig aan van het samenscholingsverbod dat burgemeester Han van Midden dinsdagavond aankondigde. Opnieuw volgden de vuurwerkincidenten elkaar op met onveilige situaties als gevolg. De politie, aangevuld met agenten van de Mobiele Eenheid (ME), moest eraan te pas komen.

In totaal heeft de politie in de nacht van dinsdag op woensdag vijf mannen aangehouden. Drie van hen zorgden ‘s nachts voor het verstoren van de openbare orde bij de Evelindeflat in Langdonk, een ander werd eerder opgepakt bij ‘t Zand in het oosten van Roosendaal. De vijfde man is aan de Elisadonk aangehouden wegens beledigingen aan het adres van de hulpdiensten en het bezit van illegaal vuurwerk. In zijn woning werd zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.

Veel buitenstaanders

Enkele kleine en grote groepen maakten volgens de politie de straten in de wijk Langdonk onveilig. Nadat maandagavond vernielingen en brandstichtingen plaatsvonden bij het voormalige kerkgebouw aan de Lindenburg in Roosendaal, werden in de nacht van dinsdag op woensdag op diverse plaatsen in de wijk kliko’s en openbare voorzieningen in brand gestoken met illegaal vuurwerk, mortierbommen en molotovcocktails. Volgens de politie bestond de grootste groep uit veertig personen, variërend van een leeftijd van 14 tot 30 jaar. Het viel de agenten op dat veel aanwezigen niét uit de wijk Langdonk kwamen.

Vijf arrestaties

Rond 20.20 uur werd op ‘t Zand een 18-jarige Bredase jongeman gearresteerd. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en kreeg een proces-verbaal voor het verstoren van de openbare orde. Drie uur later arresteerde de politie drie mannen van respectievelijk 20, 21 en 22 jaar aan het Saskiadonk bij de Evelindeflat voor het verstoren van de openbare orde. Woensdagmorgen volgde een vijfde aanhouding woensdag rond 6.30 uur ‘s ochtends aan de Elisadonk. In de bewoning van de aangehouden bewoner werd een zak met illegaal vuurwerk in beslag genomen. De man werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. In de woning werd een zak met zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen.

‘Begrip, maar wees verstandig’

Politie en gemeente geven in een gezamelijke reactie aan dat ze ‘het heel goed begrijpen dat deze tijd voor de jeugd ingewikkeld is, gezien de huidige coronamaatregelen’. Toch benadrukken ze dat ze stellig hopen dat ‘jongeren verstandig zijn en vanaf nu niét meer naar Langdonk komen’. ,,Ouders worden opgeroepen om in gesprek te gaan met hun kind(eren). Jongeren wordt erop gewezen dat ze hun toekomst verknallen op het moment dat ze door de politie gearresteerd worden, omdat ze dan een strafblad krijgen”, aldus de politie en gemeente Roosendaal.

Oproep: ‘Meld opslag illegaal vuurwerk’

De politie wil de vuurwerkincidenten een halt toeroepen en is een onderzoek gestart naar de ongeregeldheden van de afgelopen dagen in Roosendaal. Hiervoor wil de politie weten waar illegaal vuurwerk en andere brandbare spullen zijn opgeslagen. ,,Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie! Bel 0900-8844 of via het Politie WhatsApp nummer 06-12207006.”

Wie anoniem wil blijven, kan ook bij de politie terecht. Bellen kan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Ook kan men volledig anoniem terecht bij het team criminele inlichtingen (TCI). Hiervoor kan het nummer 0900-8844 worden gebeld, waarna je wordt doorverwezen naar het Team Criminele Inlichtingen. De medewerker(st)er van het servicecentrum zal de beller enkele gerichte vragen stellen, waarna er vervolgens anoniem te werk wordt gegaan.