Roosendaal

Oppositie spoort Roosendaals college aan tot actie. ‘Zaken niet te lang laten liggen’

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het is goed dat er informatiebijeenkomsten worden georganiseerd maar het is ook tijd dat het college tot actie overgaat. Dat is in het kort wat de oppositie in een brief aan het college laat weten. De oppositie stelt vragen over de manier waarop het collegeprogramma tot stand komt. “Wij zijn zeker niet tegen participatie maar als college moet je ook zelf keuzes durven maken.” Dat zegt oppositieraadslid René van Broekhoven.

De huidige coalitie, VLP, CDA, VVD en GroenLinks, organiseerde onlangs een informatiebijeenkomst en binnenkort volgt er nog één. Het doel van deze bijeenkomsten is om samen, zij aan zij, te komen tot de invulling van het collegeprogramma. De oppositiepartijen vinden dat overbodig. “Vanuit je verkiezingsprogramma praat je al met je achterban om de inhoud vast te stellen. Vervolgens vorm je op basis van die inhoud een coalitie”, licht Van Broekhoven het standpunt van de oppositie toe. “Het is vernieuwend en zeker een goed initiatief om daarna met de inwoners het ambitieakkoord te smeden. Maar nu is het aan het college. Zij hebben dat vertrouwen van de kiezer gekregen.”

Genoeg gehoord

Van Broekhoven is fractievoorzitter en raadslid namens de grootste oppositiepartij: de Roosendaalse Lijst. Zijn partij weet als geen ander hoe dit proces er onder hun bewind uit zag. “Onze partij heeft er ook altijd voor gekozen om input op te halen bij de inwoners. Maar er kwam wel een punt waarop we vonden dat we genoeg hadden gehoord. We schreven dan een collegeprogramma wat naar onze mening goed was voor de komende vier jaar.”

Het college moet nu zelf keuzes durven maken

En dat is precies waar het volgens de oppositie nu aan ontbreekt. Van Broekhoven: “het is nu tijd dat het college durft te kiezen. Welke zaken ga je de komende vier jaar oppakken. Je kunt niet blijven vragen aan de inwoners. Wij hadden dat liever anders gezien.” De coalitie deed dat wel. Maar ook daar hebben ze steken laten vallen vindt de oppositie. “Wij vragen ons af of vooraf voldoende bekend is gemaakt dat deze informatiebijeenkomsten er zijn”, legt Van Broekhoven uit. “Hoeveel mensen heb je nu gehoord? Als je echt iedereen wil horen dan hoort daar een stevigere communicatiecampagne bij.”

Niet te lang laten liggen

Van Broekhoven hoopt nu op snelle actie maar de kans is groot dat concrete actie pas na de zomervakantie volgt. “We moeten snel weten welke keuzes worden gemaakt en welke budgetten daarbij horen’, aldus Van Broekhoven. “Er is genoeg aan de hand in de gemeente Roosendaal als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid en armoede. Dat zijn zaken die je niet te lang moet laten liggen.”

Luister hier naar het interview met René van Broekhoven: