West-Brabant

Oproep aan burgers: wordt gratis Politiek Actief

Herbert Kats Herbert Kats

Meer weten of zelf een bijdrage leveren aan de gemeentepolitiek? Moerdijk, Halderberge en Etten-Leur bieden hun inwoners de kans om een gratis cursus te volgen. Op woensdag 11 september start de eerste van vijf bijeenkomsten met de titel Politiek Actief.

De drie gemeentelijke griffiers hebben het initiatief genomen voor de gezamenlijke cursus. Raadsadviseur Monique van der Blom van Moerdijk weet dat haar gemeente al eerder iets dergelijks aanbood. “Maar dat was twee jaar geleden en deze samenwerking is nieuw.”

De gemeenten kunnen nu de kosten delen. “En als in de ene gemeente wat meer mensen zich inschrijven dan in de andere, dan kan dat ook.” Deze cursus van ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat) heeft in eerste instantie plek voor 30 deelnemers. Bij veel animo bestaat de kans dat er een nieuwe inschrijvingsronde volgt. Ook het aansluiten van meer Westbrabantse gemeenten is dan een mogelijkheid.

Zelf toetsen

‘Zeer geschikt voor iedereen die misschien interesse heeft om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn’, typeren de drie gemeenten de kern van de cursus. Bedoeld dus voor geïnteresseerde inwoners die wel eens meer wat meer willen weten wat een gemeenteraad doet. Met de mogelijkheid om op die manier persoonlijk te toetsen of zo’n politieke rol zou kunnen passen.

Debatteren

De thema’s zijn duidelijk: Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeenteraad? Wat doet een raadslid? De cursus geeft antwoorden op dit soort vragen. En meer, beloven de drie gemeenten.

De cursus voorziet namelijk ook in een training debatteren. Bovendien zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders. Via de politici krijgen de deelnemers ervaring mee uit de praktijk, is de gedachte.

Raadszaal

De bijeenkomsten zijn verdeeld over de deelnemende gemeenten. Op 11 en 25 september is Politiek Actief van 19.30 tot 22.00 uur te gast in de raadszaal van  Halderberge. Op 9 oktober is dat in de raadszaal van Moerdijk en op 30 oktober en 4 november de raadzaal van Etten-Leur. Daar wonen de cursisten ook een raadsvergadering bij.

Meer info, ook over aanmelden kan op de website van de gemeente Moerdijk.