Roosendaal

Oproep aan gemeente Roosendaal: wees solidair met alleenstaande vluchtelingenkinderen

© Shutterstock

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan Roosendaalse prominenten, politieke partijen en kerken ligt, wordt er zo snel mogelijk solidariteit getoond met alleenstaande vluchtelingenkinderen. Zij roepen de gemeente Roosendaal op zich aan te sluiten bij de coalitie van welwillende gemeenten om deze kinderen in Nederland op te vangen. Met een open brief leggen zij de bal bij de gemeente.

André van den Bor, predikant bij de Kruiskerk, is initiatiefnemer van de brief aan het Roosendaalse college. “Er is een vraag om vijfhonderd alleenstaande kinderen van vluchtelingen op te halen en eigenlijk moet de regering op gaan halen. Elf landen, waar Nederland niet bij hoort, hebben aangegeven mee te willen helpen. Landelijk is er een initiatief gestart om vanuit gemeenten een welwillend signaal te geven om deze kinderen op te vangen. Wij, prominente Roosendalers, vinden dat de gemeente Roosendaal zich bij deze 44 gemeenten moet aansluiten.”

Solidariteit

Oud-wethouder Kees Jongmans is één van de prominenten die de brief heeft ondertekend. “Solidariteit, daar gaat het mij in eerste instantie om”, vertelt Jongmans. “Alle politieke partijen, op de VVD na, hebben de brieven ondertekend. Uit mijn tijd als wethouder weet ik dat ook bij de VVD solidariteit hoog in het vaandel staat. Al zou ik graag zien dat de burgemeester en wethouders zelf de eerste stap zetten en zich aansluiten.”

Serieuze overweging

Burgemeester Han van Midden heeft de brief inmiddels ontvangen. “Ik ben als burgemeester trots dat deze prominente Roosendalers zich zo inzetten, ook in deze moeilijke tijden. Het is een aangelegenheid die de staatssecretaris betreft. Wij als college zijn in afwachting wat het Rijk doet. Maar zo’n oproep met zoveel Roosendalers erop kunnen we moeilijk naast ons neer leggen. Wij gaan de oproep serieus in overweging nemen.”