Bergen op Zoom

Opzet Berregs Dictee blijkt opnieuw schot in de roos

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In een goed gevuld Vestzaktheater vond woensdagavond de 27e editie plaats van het Gròòt Berregs Diktee. Dialectgenootschap De Berregse kamer gooide enige jaren terug de invulling van de avond om. En met succes, de sfeer zat er goed in.

Namens De Berregse Kamer legt Cees van Broekhoven uit wat er veranderd is ten opzichte van voorheen. Deelnemers lieten merken meer afwisseling in de avond te willen en daar is naar geluisterd. Er zijn verschillende onderdelen toegevoegd en het dictee-gedeelte is ingekort. Soms wordt er zelfs in groepsverband deelgenomen.

Studeren

Paul de Waal, die al meermaals een prijs in de wacht sleepte, is deze keer als winnaar geëindigd. Ook hij juicht de nieuwe opzet toe. “Het is meer een taalwedstrijd geworden.” Hij woont al decennia niet meer in Bergen op Zoom maar komt ieder jaar terug. Er was een tijd dat hij zelfs studeerde op het Bergs, vertelt hij. Dat is echter al weer even geleden. Zijn verbazing was dan ook groot toen hij opnieuw nummer één bleek.

Op de plaatsen twee en drie zijn respectievelijk Matthijs Jonkers en Jan Luysterburg terecht gekomen. Er was bovendien een verhalenwedstrijd en daarbij mocht Frans Nefs met de eer strijken.