Bergen op Zoom

Oranje reisadvies Antwerpen: alleen noodzakelijke reizen, thuisquarantaine reizigers

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een oranje reisadvies afgegeven voor de provincie Antwerpen. Daarbij worden alle reizen van en naar Antwerpen ontraden, tenzij ze stikt noodzakelijk zijn. De maatregelen zijn ingevoerd vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen in en rondom Antwerpen. Wie naar Nederland terugkeert, wordt dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. FNV-bestuurslid Daan Withagen hoopt op het beste voor de grensarbeiders. 

Wat voorlopig niet is toegestaan: over de grens tanken, winkelen, stedentrips, een dagje of weekendje weg, boodschappen doen, horecagelegenheden bezoeken. Alle reizen van en naar de provincie Antwerpen worden dringend ontraden. Vooralsnog worden er geen grenscontroles of blokkades ingesteld, aldus het ministerie. Vakantiegangers die op doorreis zijn, kunnen het gebied wel doorkruisen maar mogen er niet stoppen.

Uitzonderingen

Wel gelden er uitzondringen voor bepaalde groepen reizigers. Grenswerkers, professionals in de zorg en transporteurs mogen voor hun werk wel de grens passeren. Ze hoeven vervolgens niet in thuisquarantaine te gaan, tenzij ze klachten hebben die op corona kunnen wijzen.

Reizigers uit Antwerpen

Ook de Belgische overheid ontraadt inwoners om Nederland te bezoeken vanuit de procincie Antwerpen. Toeristen wordt geadviseerd om al geboekte vakanties in Nederland  te annuleren en het verblijf uit te stellen. Ook winkelen, dagrecreatie, bezoeken aan vrienden en familie en andere gezelligheidstrips wordt dringend ontraden.

Grensarbeiders

Daan Withagen, bestuurder grenswerk bij FNV, begrijpt de zorgen van grensarbeiders die in het ongewisse zijn of ze nu wel of niet naar hun werk kunnen over de grens. “We hebben bij het FNV een mailadres geopend voor mensen die met vragen zitten. We beantwoorden graag alle vragen”, aldus Withagen. Mailen kan naar