Heerle

Otobusrellie vanuit Puitelaand: kroegentocht met 80 man in een dubbeldekker

Foto: Leut TV van ZuidWest

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De bonte stoet druppelt langzaam binnen in de kantine van Sportpark Harella in Heerle. De kleurrijke Puiten zijn er van jong tot oud, maar wel allemaal volwassen. Want ze gaan op Otobusrellie: een kroegentocht langs vijf cafés. Dus deze zaterdag zijn er geen kinderen bij het feest. De Otobusrellie is een Heerles festijn, afgekeken van Roosendaal.

De Puiten wachten op de dubbeldekker die hen rond gaat rijden. Voor sommige carnavallers een ideaal moment om alvast een beetje in te drinken. De pilsjes vloeien al wat kelen in. Anderen beginnen liever met een flesje fris. Iedereen praat gezellig even bij. En langzaamaan begint de carnavalssfeer er in te komen. Op naar de bus! En het ZuidWest-programma Leut TV rijdt mee.

Wij doen een soort van alternatieven

“We gaan met de Otobusrellie meedoen,” vertelt Tobie Hopmans van de organiserende voetbalclub HSC’28. “We hebben dit keer een dubbeldekker geregeld. Dus we zijn met meer dan 80 man. En daar gaan we mee langs vijf verschillende kroegen.” Achter hem loopt de dubbeldekker langzaam vol met Superwoman, topatleten, verpleegkundigen en maffe hoedjes-dragers.

De bedenker van de Heerlese Otobusrellie doet dit jaar niet mee. “Het is ooit eens ontstaan met ‘n idee van Joost Konings. En die is er vandaag niet bij, want die zit nu in de band,” gaat Tobie verder. “Maar die heeft ooit eens bedacht om hier aan mee te gaan doen. Je hebt natuurlijk de officiële Otobusrellie in Roosendaal. Alleen wij doen een soort van alternatieven.”

Schor en een tikkie vals

De alternatieven beginnen natuurlijk bij de voetbalclub thuis: Sportpark Harella. Maar dan gaan de wielen van de bus draaien en de eerste liedjes worden ingezet. “Mexico, Mexicoooo-hoooo,” klinkt het schor en niet helemaal loepzuiver. Maar dat maakt de pret alleen maar groter. Tobie somt op: “We beginnen zo in Café de Brembos, dus richting Nispen. Dan gaan we naar het Hoefijzer in Woensdrecht. En dan gaan we via Café de Ram en Jacks in Roosendaal weer terug naar Harella.”

De stralende pretoogjes van een man in een rood-geel-groen-gestreept shirt verraden dat ook hij al wat bier op heeft. “Ja, gezellig jongen. We gaan nou beginnen, hé! Een paar zijn er wel ingegaan,” geeft hij grijnzend toe. Maar hij doet het niet om de kater op te vangen van de vorige avond. “Die heb ik nooit. Ik heb gewoon geluk,” lacht hij.

Vijf dagen carnaval in één dag proppen

Even verderop prikken twee bolle kikkerogen op het hoofd van een man in een groen pak. Hij heeft z’n eerste opkikkertje al binnen. “Jazeker, altijd hè, in de morgen. Toch? Een biertje?” Want op die manier heeft ook hij geen last van een kater. “Gewoon bier drinken ‘s ochtends, dan gaat ‘t het snelst voorbij, hè. Worstebroodje er in!” De bus zit vol met Puiten, maar toch is hij de enige echte kikker bij deze Otobusrellie. “Ja, Puitelaand, Hèrel. Ik vertegenwoordig Hèrel eigenlijk als enige van de bus.”

Een blonde en een roodharige panter beginnen wat rustiger aan de Otobusrellie. “Dit is de eerste dag. We zijn mama, dus we hebben vandaag alleen een leuke dag. En dan is het weer goed geweest.” Maar de twee pantermoeders zijn heel wat van plan. “Ja, één dag. Maar we doen alsof ‘t ‘r vijf zijn in die ene dag!” lachen ze allebei. De dubbeldekker remt af: halte Brembos. De kop is er af.

Carnaval / Vastenavend