Bergen op Zoom

Oud-milieuminister Ed Nijpels reikt Circulaire BioBest Trofee 2024 uit

De BioBest Trofee

Redactie Redactie

De komende Vastenavendoptocht in Bergen op Zoom kunnen bouwclubs opnieuw meedoen voor de BioBest Trofee. Het Bergse college heeft besloten deze prijs de komende drie jaar opnieuw uit te reiken. De Circulaire BioBased Trofee, zoals de prijs nu heet, wordt toegekend aan een bouwclub die werkt met duurzame en hergebruikte bouwmaterialen. Oud-milieuminister en voormalig Bergenaar Ed Nijpels zal de trofee uitreiken.

De BioBest Trofee is in 2019 voor het eerst uitgereikt. De aanleiding was een motie vanuit de Bergse gemeenteraad om de bouw van optochtwagens te koppelen. In 2021 en 2022 is de prijs niet toegekend, als gevolg van de Coronapandemie. Inmiddels heeft het Bergse college overleg gehad met de Stichting Vastenavend en besloten de aanmoedigingsprijs de komende drie jaar opnieuw toe te kennen. De Circulaire BioBest Trofee is geen optochtprijs van de Stichting Vastenavend maar een gemeentelijke prijs.

Feest van hergebruik

De eerste edities van de trofee waren nog gericht op voornamelijk biobased, pantaardig materiaalgebruik -zoals hout, stro en papier. “Nu zal ook gekeken worden naar andere duurzame toepassingen”, aldus wethouder Dominique Hopmans. Vooral circulair bouwen, met hergebruikte materialen, helpt de afvalstroom tegen te gaan. “De Bergse Vastenavend is altijd al een feest geweest van hergebruik: oude gordijnen, bullen en lampenkappen zijn niet meer weg te denken uit de Vastenavend”, aldus de wethouder.