Roosendaal

Oud-Roosendaalse kunstenaars terug in Tongerlohuys

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Museum Tongerlohuys in Roosendaal heeft 5 kunstenaars terug weten te lokken naar hun geboortestad. Gijs Assmann, Berend Hoekstra, Judith Krebbekx, Q.S. Serafijn en Koen Vermeule hebben Roosendaalse wortels.

De 5 hadden allemaal een band met Roosendaal, lieten de stad achter zich en werden bekende kunstenaars in binnen- en buitenland. Maar nu zijn ze even weer terug in Roosendaal. Samen maken ze een bijzondere tentoonstelling in museum Tongerlohuys: TONG IV Send in the clowns. Assmann, Hoekstra, Krebbekx, Serafijn en Vermeule mochten zich uitleven met de vaste collectie van het Tongerlohuys.

Terug na 19 jaar

De 5 kunstenaars hebben in 2001 ook samen een tentoonstelling gemaakt in het Tongerlohuys. Q.S. Serafijn vindt het leuk nu met dezelfde mensen in het museum aan de slag te gaan, omdat het museum in de afgelopen 19 jaar veranderd is. “Er is een andere inrichting gekomen, er zijn meer interactieve installaties ingebracht, dat is allemaal op tijd aangepast. En het was voor ons allemaal weer een uitdaging om opnieuw met z’n vijven te kijken hoe wij in dit museum ons eigen werk konden inbrengen en daarmee konden spelen.”

Rondsnuffelen en kiezen uit de vaste collectie van het Tongerlohuys is al heerlijk. Maar het is natuurlijk helemaal boeiend om daar met je eigen kunstwerken weer op te reageren. Hierdoor kan het museum nu een bijzondere tentoonstelling laten zien: een gesprek tussen historisch en hedendaags, tussen oud en nieuw. Als klap op de vuurpijl maken ze ook nog een kunstwerk met z’n vijven.

Intiemer werk dan normaal

Met 5 totaal verschillende mensen een samenhangende tentoonstelling maken, kan een uitdaging zijn. “Er zijn 5 kunstenaars die allemaal werk binnen brengen, maar het lijkt toch te lukken om daar, zeg maar, 1 tentoonstelling van te maken,” vertelt Koen Vermeule. “En dat heeft wel te maken met het vertrouwen dat we hebben, onderling. En ik denk ook doordat we alle 5 wel de behoefte en de mogelijkheid hebben genomen om werk te laten zien dat misschien intiemer, of privater, of autobiografischer is dan we normaal gewend zijn.”

Als kunstenaar ben je gewend alleen te werken, in je atelier. Des te uitdagender is het met meerdere kunstenaars tegelijk aan het werk te zijn. “Nu een keer moeten we het eens zien te raken onderling. Dat heeft ook wel iets moois,” legt Berend Hoekstra uit. En het blijkt ook te werken. “Er zijn verschillende invalshoeken die elkaar raken en die ook naar de andere kunstenaars toe iets betekenen.”

Samenwerking met Tongerlohuys is uniek

Ook Judith Krebbekx is blij weer samen te werken met haar vroegere studiegenoten. “We mogen elkaar ook allemaal en ik moet ook zeggen: de samenwerking met het museum is uniek. Wat we hier mogen doen en wat we elkaar gunnen en wat ons gegund wordt: we mogen een inkijkje nemen in de collectie, we mogen daarmee veranderen, we mogen ingrepen doen in de ruimtes,” vertelt ze, duidelijk onder de indruk van het Tongerlohuys.

“We mogen zo veel, we hebben zo veel vrijheid en er is ook zo veel plezier samen. Dat is echt wel uniek,” geniet Krebbekx zichtbaar. “En wat ik ook heel erg leuk vind is de Brabantse gastvrijheid. Dus dat je hier komt vanuit een eind reizen en je krijgt meteen broodjes en koffie. En dan denk ik ‘o da’s net als vroeger bij mijn familie’. En da’s echt wel een verschil met de Amsterdamse museumwereld.”

TONG IV te zien vanaf 2 februari

Verrassende objecten uit het museumdepot en nieuwe kunstwerken van 5 bijzondere kunstenaars die samen een dialoog aangaan. Je kunt het zelf gaan bekijken vanaf 2 februari. De tentoonstelling TONG IV Send in the clowns is te bezoeken tot en met 21 juni. De toegangsprijs en de openingstijden vind je op de website van het Tongerlohuys.