Roosendaal

Oud stadsarchief op Roosendaalse Markt getransformeerd tot woningcomplex

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Het stadsarchief op de Roosendaalse Markt stond al jaren leeg. Doordat er weinig vraag was naar de donkere kantoorruimtes, heeft Koninvest Vastgoed het pand daarom in twee jaar tijd getransformeerd tot De Hof: een appartementencomplex met 34 duurzame woningen. “Een goede stap voor Roosendaal.”

Met een flinke ruk aan een touw en met geknal van confettikanonnen, onthullen vastgoeddirecteur Joost Konings en wethouder Arwen van Gestel een muurschildering op de achterzijde van het pand. Dat deed sinds 1992 dienst als stadsarchief. ‘Verscholen om te verbergen dat er niets achter schuilt’, valt er te lezen.

Waardevolle historie

“Het komt er op neer dat je historische elementen van zo’n gebouw, en alles wat daaromheen zit, kunt benutten en dat dat waardevol kan zijn”, legt Konings uit. De gemeente hecht namelijk veel waarde aan de bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die op het achterliggende terrein staat.

Van het oude stadsarchief is overigens weinig terug te zien in het appartementencomplex, maar de bouwconstructie is wel gebruikt. “Zo zie je nog betonblokken in de parkeergarage, die uit de tijd stammen dat hier nog stapels papieren lagen.”

Om het pand aan te passen aan de huidige tijd, is er gelet op de duurzame functies van de woningen. Zo zijn er onder meer warmtepompen, zonnepanelen, dubbel glas en laadpalen geplaatst.

Bewoners verbinden

Het appartementencomplex zelf dankt haar naam aan het collectieve hofje op het zuiden. “Het is een manier om bewoners te verbinden.”

Alle 34 woningen zijn inmiddels verhuurd. Vandaag krijgen de bewoners hun sleutel. “Wij zijn blij dat we het oude pand nieuw leven in hebben kunnen blazen”, vertelt Konings trots. “We hopen dat mensen op een prettige en duurzame manier kunnen wonen in het centrum van Roosendaal.”