Hoogerheide

Oude 500-ponder uit WOII ontdekt en tot ontploffing gebracht in Hoogerheide

Foto bom: Gemeente Woensdrecht - Foto explosie: 112 markiezaten

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vrijdagmiddag is in natuurgebied Kortenhoef een oud explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er ging een dag werk aan vooraf om dit zo veilig mogelijk te laten gebeuren.

De Britse 500-ponder stamt uit de Tweede Wereldoorlog en werd gevonden tijdens werkzaamheden van Staasbosbeheer in natuurgebied Kortenhoef. De bom was maar liefst 97 centimeter lang en is op locatie door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde iets na 16.00 uur maar er ging nog heel wat aan vooraf.

Er is ’s morgens 400 kuub zand aangevoerd om het ontploffen zo veilig mogelijk te laten gebeuren. Verder zijn direct omwonenden geïnformeerd, als ze thuis waren persoonlijk en anders met een brief. Ze hoefden geen maatregelen te treffen. De Huijbergseweg is tijdelijk afgesloten geweest voor verkeer, voor en tijdens de ontploffing. Er zijn toezichthouders en verkeersregelaars ingezet om iedereen op ruime afstand te houden. Vooraf is bewust geen ruchtbaarheid gegeven aan de vondst, om te voorkomen dat er publiek op af kwam.