Halsteren

Oude brandweerkazerne Halsteren wordt Bosatelier ‘t Wasven

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De voormalige brandweerkazerne van GGZ WNB op Landgoed Vrederust is verkocht. Koper van het pand is Bosatelier ’t Wasven. Zij gaan het historische pand uit 1927 grootschalig renoveren tot moderne dagbestedingslocatie voor mensen met een lichte vorm van dementie of niet aangeboren hersenletsel.

Door de verkoop van de brandweerkazerne is een volgende stap gezet in het toekomstplan van GGZ WNB om Landgoed Vrederust in te richten als ecologisch zorglandschap. “Op het groene landgoed zijn een heleboel zorgorganisaties gevestigd. Naast GGZ WNB zijn dat ASVZ, SDW en tanteLouise. ‘t Wasven is hier een waardevolle toevoeging op”, zegt Nienke Aarts die de landgoedontwikkeling coördineert.

Lia Donkers is samen met compagnon Miron Spit sinds 2016 actief op landgoed Vrederust in Halsteren. Ze bieden dagbesteding aan dagelijks gemiddeld twaalf mensen met een lichte vorm van dementie of niet aangeboren hersenletsel. “Die doelgroep breidt zich verder uit en behoeft activiteiten die we op de huidige locatie niet allemaal kunnen bieden”, legt Donkers uit. Met de aankoop van de brandweerkazerne hoopt ze deze groeiende groep passende activiteiten aan te kunnen bieden zoals pottenbakken en koken.

Onwijs veel zin om hier aan de slag te gaan!

Afgelopen donderdag ontving Donkers de sleutel. De werkzaamheden zijn vrijwel onmiddellijk begonnen. Het pand wordt gestript en de vloer wordt eruit gehakt. Muren en plafond moeten wijken, zodat het een mooie open ruimte wordt, met zicht op het houten dak van het pand. Waar vroeger een brandweerwagen van de vrijwillige brandweer stond, komt straks een keukenblok te staan. De deuren van de kazerne en andere details die aan de geschiedenis van het pand refereren, blijven behouden. Een aanbouw en grote ramen moeten voor meer licht in de ruimte zorgen.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio september afgerond, waarna het grootste deel van de activiteiten van ‘t Wasven in het Bosatelier kunnen plaatsvinden. Donkers: “Ik heb onwijs veel zin om hier samen met Miron Spit en het hele team aan de slag te gaan!”