Halderberge

Oude Lamgatsebrug gesloopt en maakt plaats voor nieuw exemplaar

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Ruim veertig jaar heeft de Lamgatsebrug voor verbinding gezorgd tussen de gemeente Halderberge en de gemeente Moerdijk. Maar deze verbinding is de komende tijd even niet beschikbaar. De brug wordt namelijk in zijn geheel gesloopt, en vervangen voor een nieuw exemplaar die er, in een modern jasje, op zal lijken.

“Er komt een prachtige moderne brug voor terug die met zijn tijd mee kan”, vertelt wethouder Thomas Melisse (Halderberge). Opnieuw zoekt de gemeente de samenwerking op met buurgemeente Moerdijk. “Ik vind het erg leuk om voor dit project wederom samen te werken”, vertelt wethouder Jack van Dorst van Moerdijk. Eerder werkten ze al samen aan de renovatie van de Markbrug in 2023.

We doen alles op een hele duurzame manier.

Ter plaatse ligt een ponton in het water: een groot kraanschip om de werkzaamheden mee uit te voeren. De sloop van de brug gebeurt dus vanaf het water. Het middenstuk van de oude Lamgatsebrug, lag woensdagmiddag al op het vaste land.

De aankomende tijd zal hard gewerkt worden om de brug te slopen en daarna te vervangen. “We doen alles op een hele duurzame manier”, legt Melisse uit. Zo’n 80 procent zal bestaan uit herbruikbaar materiaal.” Een leuke bijkomstigheid volgens de Halderbergse wethouder is dat een groot deel van het oude hout gebruikt gaat worden voor de nieuwe steigers in de haven van Oudenbosch.

Er was houtrot geconstateerd en dat moet je dan uiterst serieus nemen.

Beide gemeentes vinden het belangrijk om de brug te vervangen. “Er was houtrot geconstateerd en dat moet je dan uiterst serieus nemen”, verklaart Melisse. “Het is een belangrijke fietsverbinding, die moet wel veilig zijn.” Dit zorgde ervoor dat de gemeentes niet langer wilden en konden wachten met de werkzaamheden.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Een impressie van hoe de nieuwe brug moet gaan worden.

“De nieuwe brug gaat er modern uitzien”, vervolgt wethouder Van Dorst. Vooral het uitkijkpuntje wat op de nieuwe brug zal komen vinden beide wethouders erg leuk. “Ik zie dat al helemaal voor me”, zegt Van Dorst trots.

Weggebruikers zullen voorlopig een omleiding moeten volgen, het streven is tot half juni. “Ik zou bijna willen zeggen dan het gezonde hinder is, omdat je een stukje langer moet omfietsen”, lacht Melisse. “Maar laatst hebben we samen de omleidingsroute gefietst en dat viel wel mee hoor. Als je geen tegenwind hebt tenminste”, grapt hij. Het project gaat ruim 1,4 miljoen euro kosten.

De wethouders zagen symbolisch een stuk van de oude brug doormidden.