Oudenbosch

Groener, veiliger en toegankelijker Oudenbosch komt eraan: ‘Grote stappen’

Oudenbosch Jan Gielenplein

Deelgebieden Jan Gieleplein en Basiliekplein

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Oudenbosch gaat flink op de schop. Verschillende gebieden in het dorp krijgen een complete metamorfose. Minder autoverkeer, meer groen, toegankelijk voor iedereen en terrasruimte voor horecazaken. Zo gaan de openbare ruimtes van het Religieus Erfgoed in Oudenbosch eruit zien.

Op de nieuwe tekeningen is te zien dat er veel groen terugkomt in de gebieden die aangepakt gaan worden. Het gaat om zes deelgebieden: de Sint Anna-Basiliek, het Aloysiushof, het Gonzagaplein, het Jan Gieleplein en het uitloopgebied in de omgeving van de Ankerstraat en Parklaan.

“We willen naast het verblijfsklimaat verbeteren, de omgeving ook klimaatadaptief in gaan richten”, vertelt wethouder Thomas Melisse (VVD). “Denk hierbij aan meer bomen, een klimaatmuur en een waterelement.” Dat is best een puzzel, bijvoorbeeld met het aantal parkeerplaatsen in de gebieden. “Op een parkeerplaats kan geen boom staan, dat is iets waar we nu nog goed over na moeten denken.”

Verkeer

Door de nieuwe plannen wordt Oudenbosch toegankelijker voor iedereen. “Dat wil zeggen voor langzaam verkeer, maar ook voor mensen met een beperking”, vervolgt Melisse. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van extra zebrapaden. “We mikken op wat minder autoverkeer, en wat meer langzaam verkeer in de toekomst.”

Extra terrasruimte

Ook komt er ruimte voor zo’n honderd terrasstoelen, iets wat zeker in de zomer een grote toegevoegde waarde heeft voor het dorp. “Want hoe vaak wordt onze basiliek wel niet gefotografeerd, maar kijken de mensen daarna rond waar ze terecht kunnen voor een hapje en een drankje?”, zegt de wethouder.

Op de pleinen is terrasruimte voor drie horecazaken. Uno Momento, Brasserie Basiliek en nog een nieuw horecazaak zijn hiervoor aangewezen. “Wellicht dat dit in de toekomst nog uit kan breiden.”

Alle componenten komen samen

Het aanpakken van de openbare ruimtes van het Religieus Erfgoed in Oudenbosch is onderdeel van het algeheel opknappen van het dorp. “Zo zijn we ook bezig met het opknappen van de haven, en aan het einde van het jaar beginnen we met het winkelcentrum. Alle componenten komen dan samen.”

Naar verwachting is het vernieuwde Jan Gielenplein op 1 mei gereed. De werkzaamheden starten direct na carnaval. “Het is de bedoeling dat er ieder kwartaal verbeteringen in het dorp zichtbaar zijn. Er worden nu echt grote stappen gemaakt”, aldus Melisse.