Bergen op Zoom

Ouders en onderwijspersoneel opgelucht: scholen gaan weer open!

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Kinderen die op de basisschool zitten, hebben van een week extra vakantie kunnen genieten. Onzeker was of het bij die ene week zou blijven. En dat blijkt het geval te zijn, tot opluchting van het onderwijspersoneel.

De plotselinge sluiting van de scholen, was eind vorig jaar wel even schrikken voor basisscholen en middelbare scholen. De overheid hoopte met de vervroegde kerstvakantie de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

De medewerkers van basisschool de Noordster in Bergen op Zoom moesten snel schakelen. Zij wilden kosten wat het kost de kerstviering door laten gaan. “We hebben de viering een week naar voren gehaald. maar de sluiting was wel even wennen en een teleurstelling”, zegt directeur Nancy Spaapen.

Het was vooral voor de ouders wel even schrikken

Het was voor scholen niet de eerste keer dat ze geconfronteerd werden met een sluiting. Grote verschil met de vorige scholen-lockdown is dat het nu een week eerder vakantie was in plaats van onderwijs op afstand. “Dus voor de kinderen was dat fijn, maar voor de ouders was dat wel even schrikken”, zegt Saskia van loon van Algemene School Oost in Bergen op Zoom.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs kregen in de week voor de kerstvakantie geen vakantie maar wel onderwijs op afstand. “Ondanks dat we het wel een beetje zagen aankomen waren we toch wel onaangenaam verrast”, zegt Tom Heijnen, rector van Roncalli Bergen op Zoom. “We hebben goed overleg gehad met andere voortgezet onderwijs scholen en we hebben snel kunnen schakelen naar online onderwijs. Voor de examenleerlingen gingen de lessen wel door.”

Zin om leerlingen een aai over de bol te geven!

Afgelopen maandag kondigde de onderwijsminister aan, dat de scholen op 10 januari weer open mogen. Tot unanieme blijdschap bij de scholen. Docent Linda Bogers is blij dat de kinderen maandag weer naar school kunnen. “Drie weken thuis is echt genoeg”, zegt de juf van groep drie op de Noordster. “Ik vind onderwijs echt een contactberoep waar interactie bij nodig is. Online kan dat veel minder goed. Ik heb zin om ze weer een aai over de bol te kunnen geven.”

De kinderen worden volgende week weer met open armen of zelfs champagne ontvangen. “Het wordt eigenlijk een gewone maandag, maar we gaan ook zeker toosten op het nieuwe jaar en op het goede nieuws dat we weer naar school mogen”, zegt Nancy Spaapen.