Huijbergen

Paarden 3-daagse met mooie ritten en zonder poespas

Foto: Jan Krijtenburg/Woensdrecht.nieuws.nl

Foto: Jan Krijtenburg/Woensdrecht.nieuws.nl

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De organisatie van Carola Poot, die uitgewerkte manegepaarden een fijne oude dag bezorgt, is verhuisd. Ondanks de enorme hoeveelheid werk die dit met zich meebrengt, organiseert Carola Poot toch weer een editie van de Paarden 3-daagse. Het evenement vindt dit weekend plaats in Huijbergen.

Stichting manegepaardenpensioenfonds zorgt ervoor dat manegepaarden en pony’s na jarenlang hard werken niet naar de slacht hoeven. Op dit moment vangt de stichting 28 paarden op. “Tot nu toe maakte ik altijd gebruik van een pensionstalling in Nieuw-Vossemeer. Ik was al twintig jaar op zoek naar een andere locatie en die heb ik nu gevonden op slechts 400 meter van mijn huis vandaan”, zegt ze over de locatie in Essen, vlak over de grens bij Huijbergen. De oude koeienschuur moest wel flink aangepakt worden voordat de paarden erin konden. “Er moest een nieuw dak op en we hebben volledig nieuwe stallen gemaakt met waterleidingen en elektra”, zegt ze over de klus.

Paarden 3-daagse

Vanwege het vele werk aan de nieuwe stal, hield Carola Poot minder tijd over voor het organiseren van de jaarlijkse paarden 3-daagse. “Ik vond het wel heel belangrijk om het toch door te laten gaan. Ik merk dat het heel erg leeft bij de mensen en dat ze er echt naar uitkijken. Ik besloot ervoor te gaan!”

Geen poespas, gewoon mooie en gezellige ritten rijden.

Wat deze ingetogen editie gaat verschillen van voorgaande edities, is dat er geen randprogramma is voor bezoekers. “Geen poespas, gewoon mooie en gezellige ritten rijden.” Zo waren er voorheen bijvoorbeeld demonstraties en foodtrucks, maar deze keer niet. “Het staat wel in de planning om het volgend jaar weer groter aan te pakken”, zegt Poot. Wat wel hetzelfde is, is dat met het evenement geld wordt ingezameld voor de opvang van oude paarden. De opbrengsten zullen wel lager zijn, vanwege de gemiste inkomsten van kraampjes en consumpties.

Paardenziekte

De organisatie kreeg in het verleden te maken met behoorlijke tegenslagen. Zo viel het evenement een keer in het water door slecht weer. En natuurlijk gooide ook corona later roet in het eten. Dit jaar steekt een nieuw gevaar de kop op. “Helaas is er in de regio de paardenziekte droes geconstateerd. Er zijn om die reden helaas al veel afmeldingen binnengekomen. Dat kan ik me ook voorstellen van mensen die oude of kwetsbare paarden hebben.” Van het afblazen van de paarden 3-daagse is geen sprake. “Als iedereen voorzichtig is en zorgt dat ie niet in contact komt met vreemde paarden, dan moet het goed komen.”

Paardenritten

De focus van het driedaagse evenement ligt op ritten met de paarden. “De mensen komen voor de geweldig mooie omgeving van Huijbergen. Tijdens de routes kunnen we van alles laten zien: polder, weilanden, bos, heide zandgebied.” Vrijdagmiddag is er een korte rit, zaterdag is er de hap-en-stap rit en zondag is er een gewone rit. “Bij de hap en stap rit zijn er 4 á 5 stops waar de deelnemers een lekker hapje en drankje krijgen.”

De verhuizing van de paarden en het grootste deel van de verbouwing van de nieuwe paardenopvang zijn ondertussen achter de rug. “Ik kijk er nu vooral heel erg naar uit om iedereen weer te zien.” De Paarden 3-daagse is dit jaar aan de Vossenholstraat te Huijbergen.