Bergen op Zoom

Parels uit Rijksmuseum binnenkort in Markiezenhof

Hendrik Willem Schweickhardt, landschap met vissers en turfstekende boeren (1783) komt uit de collectie van het Rijksmuseum

Redactie Redactie

De reizende tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks is van 17 februari tot en met 10 juni 2019 te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Tijdens die tentoonstelling zijn er 38 parels uit het Rijksmuseum te bewonderen. De schilderijen laten de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst zien.

Op de expositie zijn 38 landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Kunstwerken van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs komen voorbij. De werken geven een prachtig overzicht van de uiteenlopende landschappen die Nederland ooit rijk was.

Unieke samenwerking

Lage Landen is de eerste van een serie van vier exposities waarin de Nederlandse identiteit wordt onderzocht. De unieke samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum loopt van 2018 tot 2025. De expositie Lage Landen is gestart in Stedelijk Museum Zutphen en zal na Bergen op Zoom als laatste in Gouda te zien zijn.

Pod!um

ZuidWest TV besteed al enige tijd aandacht aan de tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks. Marlies van Lier nam in de afgelopen vijf afleveringen van Pod!um een kijkje achter de schermen. In de uitzending van 29 maart is er weer een reportage te zien.