Bergen op Zoom

Pareltjes in beeld: West-Brabantse streekmusea

Herbert Kats Herbert Kats

Grote musea als Amsterdamse Van Gogh-museum of het Rijksmuseum heeft ons deel van Brabant, westelijk van de A16, niet. Wel zijn er ware pareltjes, die de ZuidWest-serie Streekmusea de komende weken in beeld brengt.

Stuk voor stuk zijn het musea die de bezoeker menig aangenaam uurtje of meer kunnen bezorgen. En ze liggen zo dicht bij elkaar dat het goed te doen is om er meer op één dag te bezoeken.

Boekdrukkunst

Elke woensdag om 10.00 uur is er een nieuwe aflevering van de ZuidWest-serie. De aftrap is voor het Nederlands Drukkerijmuseum in Etten-Leur. Gids Frans de Nijs brengt aan de hand van museumstukken bijna zeshonderd jaar boekdrukkunst in beeld.

Daarna is achtereenvolgens de beurt aan het fraaie Markiezenhof in Bergen op Zoom, het piepkleine Koffiemuseum (en thee) in Steenbergen en ons eigen kléine Van Gogh Museum, gevestigd in het Zundertse geboortehuis van de wereldberoemde schilder.

Paulushofje

De serie wordt compleet gemaakt door het museum De Kunst van het Leven (gevestigd in het historische Paulushofje in Etten-Leur). Dat biedt onderdak aan het gemeentelijk streekmuseum en het huismuseum van de GGZ.  Last but not least is er nog het Zouaven Museum, dat de pauselijke strijders uit Oudenbosch belicht.

Meer te zien

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat daarmee alle streekmusea zijn belicht. Er is nog meer moois dat (nog) niet door de camera is gevat. Van het monumentale Mauritshuis in Willemstad (info- én tentoonstellingsruimte) tot het Vlasserij en Suikermuseum in Klundert, om enkele voorbeelden te noemen.

Streekmusea op ZuidWestTV: