Nispen

Parkvisie Nispen: kinderboerderij en nieuwe speeltuin

Hertenkamp Nispen

Het hertenkamp van Nispen met daar achter het Wielewaalbos.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Middenin Nispen ligt een hertenkamp, tegen een bosje aan: de Wielewaal. Maar het zou zomaar kunnen dat het hertenkamp gaat verdwijnen, en dat er een kinderboerderij voor in de plaats komt. En dat er naast die kinderboerderij een speeltuin komt. Dat is te zien in de Parkenvisie van de gemeente Roosendaal.

Een tijdje terug heeft de gemeente Roosendaal de Parkenvisie naar buiten gebracht. Daarmee wil de gemeente alle parken gaan verbeteren. De Wielewaal hoort daar dus ook bij. Het is al heel oud. Het bestaat in ieder geval al sinds 1850, en was toen een stuk groter. In de loop der jaren is het bos gekrompen door de bouw van huizen. Verspreid door het bos staan wat speeltoestellen, er is een blotevoetenpad en aan de rand ligt een hertenkampje.

“Dat het Wielewaalbos behoorde tot de Parkenvisie had ik niet direct verwacht”, vertelt Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst. Via de facebookpagina Buurthulp Nispen heeft hij inwoners van het dorp om hun mening gevraagd over de visie op de Wielewaal. De reacties op zijn oproep zijn wisselend.

Geen herten meer in gevangenschap

In de visie voor de Wielewaal staan een aantal kwaliteiten en een aantal knelpunten van het bos. De kwaliteiten: het ligt in het hart van het dorp en is onderdeel van de oude groenstructuur de Lind. De knelpunten: de lelijke, hoge hekken bij het hertenkamp. De parkvisie van Nispen is er eentje voor de lange termijn. Het kan nog jaren duren voor de plannen gerealiseerd worden.

Daarom het idee vanuit het college om de hoge hekken te vervangen door lage hekken in een beukenhaag, en door een soort kinderboerderij te creëren. Naast de kinderboerderij zou dan een vernieuwde speeltuin komen. “Maar de speeltoestellen staan nu nog verspreid door het bos. Verdwijnen die dan en komt alles dan op één plek? En hoe gaat het bos er verder uit zien?”, vraagt het raadslid zich hardop af.

De plannen zoals ze in de Parkenvisie van het College bedacht zijn (afbeelding: gemeente Roosendaal)

Op donderdag 29 augustus is de commissievergadering van de gemeente waarin de Parkenvisie wordt besproken. Schillemans hoopt voor die tijd meningen en adviezen van Nispenaren te hebben verzameld. “Mensen moeten vooraan in de rij hun mening kunnen geven. Gelijk participeren is belangrijk. Vandaar onze oproep.”

Lees ook: Gemeente Roosendaal wil parken in stad en dorpen verbeteren