Woensdrecht

Participatiecafé Woensdrecht Werkt wil social distancing online verkleinen

Maarten Elst Maarten Elst

Participatiecafé Woensdrecht Werkt wil ouderen die thuiszitten door de coronacrisis uit hun isolement halen. Om toch sociaal contact met elkaar te hebben, is het participatiecafé een interactief project gestart. Via Jitsi, een middel om mee te videobellen, hebben mensen contact met elkaar. En kunnen ze kletsen, voorlezen, samen zingen of zelfs online rondleidingen krijgen door hun buurt of door winkels.

“Sommige mensen, met name ouderen, durven de deur niet uit omdat het niet verstandig is voor hun gezondheid”, vertelt Laura de Waal, initiatiefneemster bij het Participatiecafé Woensdrecht Werkt. “We wilden toch de dagelijkse activiteiten die mensen buitenshuis doen naar binnen halen.” 

“Het is voor iedereen toegankelijk”, weet Maarten Bakx, de technische man achter het initiatief. “35 mensen kunnen tegelijk inloggen via Jitsi. Dat kan via meet.jit.si/participatiecafe of via de website van Woensdrecht Werkt. Via het tabblad online klik je op bovenstaande link en zit je zo in de chatruimte, je hebt er geen account of iets voor nodig.”

Putte komt met soortgelijk initiatief

Wethouder Lars van der Beek, die wekelijks een nieuwsbrief voorleest in de app en in gesprek gaat met bewoners, is trots op het initiatief. “Het is zelfs al uitgebreid naar Putte. De zorgcoöperatie werkt samen met Putte Samen Beter in een soortgelijk initiatief zodat dit ook een optie gaat zijn voor alle inwoners van Putte.” In principe kunnen alle inwoners van de gemeente Woensdrecht meedoen met de sessies van Participatiecafé Woensdrecht Werkt. 

De planning met alle activiteiten van het participatiecafé zijn terug te lezen op de website. Mocht je uit de gemeente Woensdrecht komen en via Jitsi iets voor de medemens willen doen, dan kan je je opgeven via [email protected]

Klik hier om naar de chatruimte van Participatiecafé Woensdrecht Werkt te gaan.