Partij voor de Dieren wil óók woelmuizen sparen: ‘Onnodig slachtoffer bij bestrijding muskusratten’

Een woelmuis (foto: Pixabay)
De Partij voor de Dieren in Waterschap Brabantse Delta wil dat de inheemse woelrat – en andere woelmuisachtigen – voortaan met rust gelaten wordt. Fractievoorzitter Cynthia Pallandt haalt woensdag tijdens de bespreking van de jaarstukken 2024 fel uit naar de bestrijding van muskusratten, die volgens haar niet alleen wreed is, maar ook ten koste gaat van kwetsbare dieren.
“Het jaar 2025 is het jaar van de woelmuis,” spreekt Pallandt bevlogen. “En tóch geven we als waterschap jaarlijks een miljoen euro uit aan het vangen en doden van graafdiertjes. Dat is niet meer van deze tijd.” Ze wijst erop dat de bestrijding vaak gepaard gaat met bijvangst, waarbij ook niet-schadelijke dieren omkomen. “Het vaststellen van de jaarrekening is het enige moment in het jaar waarop we het hierover mogen hebben. En dus doe ik dat.”
Gevolgen andere soorten
De muskusrat is een Noord-Amerikaanse exoot die door zijn graafgedrag schade aanbrengt aan dijken en waterkeringen. Het waterschap heeft de wettelijke taak die populatie te beheersen – iets wat Brabantse Delta uitvoert voor de drie gezamenlijke Brabantse waterschappen. Maar volgens Pallandt wordt daarbij te weinig gekeken naar de gevolgen voor andere diersoorten. De woelrat, bijvoorbeeld, lijkt qua gedrag op de muskusrat, maar is inheems en staat bekend als ecologisch waardevol.
Veiligheid
Het dagelijks bestuur (DB) van het waterschap herkent de zorgen, maar wijst op het belang van veiligheid. “We zijn allemaal tegen dierenleed. Maar we zijn voor waterveiligheid,” zegt DB-lid Anco Sneep. “Inderdaad hebben de bestrijdingsmethodes soms neveneffecten, en dat vinden we spijtig. We proberen de muskusratpopulatie beheersbaar te houden, met een doelstelling van maximaal 500 exemplaren. Als dat lukt, hoeven we minder te vangen. En is er ook minder bijvangst.”
Politieke keuze
Toch blijft de PvdD kritisch. Pallandt: “De woelmuis hoort hier. Hij verdient bescherming. Laten we stoppen met een achterhaalde methode die meer kapotmaakt dan ons lief is.” Voor haar gaan waterveiligheid en diervriendelijkheid goed samen. “Het is een politieke keuze, het is hoe je er mee omgaat. Het kan állebei.”