Bergen op Zoom

Pastoor Paul Verbeek benoemd tot Erekapelaan van bedevaartsoord Beauraing

Pater Joël Rochette, rector van het Heiligdom van Beauraing, reikt de versierselen uit aan pastoor Paul Verbeek (foto: Lievevrouweparochie Bergen op Zoom)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Pastoor Paul Verbeek van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom is zaterdag geëerd tijdens een bedevaart naar Beauraing in België. Daar is hij benoemd tot Erekapelaan van het Heiligdom van Beauraing. Het Belgische dorp is een bedevaartsoord, omdat de Heilige Maagd Maria daar in 1932 verschenen zou zijn aan vijf kinderen. Verbeek viert zijn 25-jarig jubileum als voorzitter van het Comité Pro Maria, een organisatie binnen het bisdom Breda die bedevaarten naar Beaudaing organiseert.

Een stoet van bussen en auto’s vertrekt zaterdag vanuit West-Brabant en Zeeland naar de Belgische provincie Namen. Zo’n 140 pelgrims gaan op bedevaart naar Beauraing om de Heilige Maagd Maria te eren. Een groot deel van de groep komt uit Bergen op Zoom. Het zijn gelovigen van de Lievevrouweparochie, die op pelgrimstocht gaan met hun pastoor, Paul Verbeek. Ze vertrekken vroeg, want ze willen de ochtendmis nog bijwonen.

Verbeek organiseert al 25 jaar pelgrimstochten voor Maria

Pastoor Verbeek heeft de pelgrimstocht de afgelopen jaren al vaak gemaakt. Hij is voorzitter van het Comité Pro Maria, een organisatie binnen het bisdom Breda die bedevaarten naar Beaudaing organiseert. Hij viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en weet nog niet dat de ochtendmis in Beauraign zal eindigen met een grote verrassing. Het is sowieso al een mooie bedevaart voor Verbeek, omdat er enkele familieleden van hem bij zijn.

De pelgrims genieten in de Rozenkranskerk van de eucharistieviering. Aan het eind van de mis richt pater Joël Rochette, rector van het Heiligdom van Beaudaing, het woord aan pastoor Verbeek. Hij verrast hem met een grote eer. Want de bisschop van Namen heeft Verbeek benoemd tot Erekapelaan van het Heiligdom van Beauraing. Als dank voor de vele jaren van trouw aan de Heilige Maagd Maria, de moeder van Jezus Christus. En voor het organiseren van al die bedevaarten om haar te eren.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Het ereteken dat Paul Verbeek kreeg bij de benoeming tot Erekapelaan van het Heiligdom van Beaudaing (foto: Onzelievevrouweparochie Bergen op Zoom)

Vijf kinderen en 32 Mariaverschijningen

Pater Rochette hangt een ereteken om de nek van pastoor Verbeek. Het is een sierkoord met op de borst een kruis en op de rug een kwast. Op het kruis staat een blauw hart met gouden kroon en daaronder vijf bloemetjes. Die bloemen zijn een symbool voor de vijf kinderen die in 1932 tientallen Mariaverschijningen zouden hebben gezien. Het waren kinderen uit twee gezinnen: Gilbert en Andrée Degeimbre en Fernande, Albert en Gilberte Voissin.

Maria zou op 29 november 1932 voor het eerst aan de kinderen zijn verschenen. Als een zwevende witte dame. In totaal zien de kinderen haar 32 keer. De laatste keer is op 3 januari 1933. Maria zou ook tegen de kinderen hebben gesproken en gevraagd hebben om een kapel te bouwen. In 1949 heeft de bisschop van Namen de geloofwaardigheid van de verschijningen officieel erkend. Sindsdien wordt Onze Lieve Vrouwe, zoals Maria ook wordt genoemd, vereerd in een kapel: het Heiligdom van Beauraing.