Bergen op Zoom

Pastoor Rud Smit overleden: met zijn kennis versterkte hij het geloof van parochianen

beeld uit een uitzending van ReliVisie

Laura Vermunt Laura Vermunt

Pastoor Rud Smit is zaterdag 4 december op 79-jarige leeftijd overleden in zijn huidige woonplaats Bergen op Zoom. De in Breda geboren geestelijke had een indrukwekkende carrière. Na zijn priesterwijding in 1966 werkte hij onder andere voor het bisdom Breda en was hij pastoor van verschillende parochies. Ook buiten de landsgrenzen was hij actief. Zo ontving hij in Rome priesters en bisschoppen. Zijn emiraat, ook wel pensioen, bracht de hoogeerwaarde door in Bergen op Zoom.

Na zijn priesterwijding ging Smit als secretaris aan de slag voor het bisdom Breda. Toen hij begin jaren tachtig staflid werd van het Diocesaan Pastoraal Centrum, nam hij de leiding van het Diocesaan Instituut Jeugd en Jongeren op zich. In 1977 werd hij studentenpastoor aan de Theologische Faculteit in Tilburg.

Pastoorschap

Na zeven jaar keerde hij terug naar zijn geboortestad Breda. Hier werd hij pastoor van de H. Martinus in Princehage-Breda. De daaropvolgende jaren vervulde hij deze functie ook in andere parochies, zoals de OLV Rozenkrans en de OLV van Altijddurende Bijstand in Breda.

Smit werd in 1988 lid van het kathedraal kapittel, een commissie die zich onder meer bezighoudt met de opvolging van de bisschop. In 1995 werd hij benoemd tot rector van het Pauselijk Nederlands College in Rome. Hij verhuisde naar de Italiaanse hoofdstad en hier ontving hij, als een hartelijke gastheer, onder andere veel bisschoppen en priesters.

Terug naar Brabant

Bij zijn afscheid in Rome in 2003 kreeg hij de eretitel ‘Kapelaan van Zijne Heiligheid’. Hij ging terug naar het Brabantse land en streek neer in Bergen op Zoom. In de tien jaar dat Smit pastoor was in Bergen op Zoom, zijn alle katholieke geloofsgemeenschappen in de stad samengevoegd tot één parochie. De krimp van de katholieke kerk ging hem wel aan het hart, zei hij destijds. Maar hij zag ook in dat het noodzakelijk was. Somber over de toekomst van de katholieke kerk was hij ook niet. Het bood volgens hem namelijk ook nieuwe mogelijkheden.

In 2013 ging hij met emiraat. Hij bleef wel beschikbaar voor priesterlijke assistentie. Bisschop Liesen prees zijn brede historische en culturele kennis, die Smit benutte tijdens de zijn werk om het geloof van zijn parochianen te verdiepen en te versterken.